Prvi Karlovački

Slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Autor: Ksenija Begović

05.08.2022

Karlovac

Danas slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u spomen na 5. kolovoza 1995. godine kad je u Vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” nakon četiri godine oslobođen Knin i s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava.

Podsjetimo, sve je počelo 4. kolovoza 1995. u pet sati ujutro. Bio je petak. Tada je oglašena opća opasnost u svim hrvatskim gradovima duž crte bojišnice. Uskoro su građani obaviješteni da je započela široka vojno-redarstvena akcija pod nazivom “Oluja”.

U 84 sata Hrvatska je vojska oslobodila trećinu svog teritorija koji je četiri godine bio pod okupacijom, a među ostalim oslobođeno je i više od polovice okupiranog područja Karlovačke županije. Svojim osloboditeljima Karlovčani su 23. kolovoza priredili veličanstven doček. Tisuće građana pozdravile su pripadnike 110. karlovačke domobranske pukovnije, 137. dugoreške, 14. slunjske i 143. ogulinske, pripadnike Oklopno mehanizirane i ABKO satnije, logističke baze, inženjerce, pripadnike ABKO satnije, protuzračne obrane, 266. izviđačko–diverzantske satnije, 256. satnije veze, te pripadnike MUP-a i Zapovjedništva Zbornog područja. Uz postrojbe sa šireg karlovačkog područja na ovom su terenu u oslobađanju sudjelovale i 1. gardijska brigada, te postrojbe iz Zagreba, Koprivnice, Bjelovara i Varaždina.

Karlovčani će posebno pamtiti 7. kolovoza 1995. kad su se u 19 sati posljednji put oglasile sirene, ali toga dana kako bi označile kraj opasnosti. Građani su izlazili iz skloništa jer opasnost od neprijateljskih topova je konačno prestala nakon četiri godine, a na ulicama se slavilo dugo u noć.

Foto: Kafotka