Prvi Karlovački

Slavi se sveti Antun zaštitnik Zvijezde

Autor: Ksenija Begović

13.06.2020

Karlovac

Blagdan je Svetog Antuna kojeg se u Karlovcu štuje kao zaštitnika Zvijezde, a slavlje je nastavljeno  i danas u župi Presvetog Trojstva. Misna slavlja bila su u 8 i 9 sati, a u 11 sati održano je prvopričesničko slavlje. U večernjim satima s početkom u 18.30 bit će služena svečana misa na otvorenom, odnosno na Trgu bana Josipa Jelačića, a bit će održana i zavjetna procesija s kipom svetog Antuna.

Pod svim svetim misama bit će i blagoslov djece i ljiljana, kako je kazao župnik fra Krunoslav Albert. Uz blagoslov automobila to su također dva običaja koja se vežu uz ovog sveca, koji je, dodaje fra Albert, poznat kao „svetac cijelog svijeta“.

Ljiljan je postao simbol svetog Antuna po njegovoj čistoći i njegovoj belini koju je ta svetac posjedovao. Naime, u 18. stoljeću nakon Francuske revolucije kad su franjevci morali napustiti crkvu i samostan na Korzici, kapela posvećena svetom Antunu ostala je napuštena, ali su se ljudi okupljali u toj kapelici posebno na blagdan svetog Antuna i molili njegov zagovor. Nakon nekog vremena čovjek je u prolazu ušao u crkvu i našao ljiljan koji je još bio svjež i nije se osušio i tu je ta poticaj da se krene s blagoslovom svetog Antuna koji je papa Leon XIII. odobrio i potaknuo, pojašnjava fra Albert.

Blagoslov djece na blagdan Svetog Antuna veže se uz svečevu posebnu pobožnost djetetu Isusu.

Kad se sam povukao u tišinu Isus mu se kao dijete ukazao u njegovom naručju. Na taj način želimo djeci ukazati, da zaista budu djeca, radoznala, otvorena, nesputana i da kao tavi budu zaštićeni od Boga i sačuvani od zla.

U procesiji tradicionalno sudjeluju vatrogasci, a kip svetog Antuna ulicama Zvijezde vatrogasci nose od 1940. godine. Pridružili su im se Karlovačka građanska garda i Kulturno-umjetničko društvo Stative te brojni vjernici.

 

Autor: Ksenija Begović