Školski medni dan: „Volimo jest med na kruhu ili u čaju-on će nas zaštititi od bolesti“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka danas se obilježava u svim osnovnim školama u našoj županiji, a provodi se u vrijeme obilježavanja blagdana svetog Ambrozija koji je bio zaštitnik pčela i pčelara. Tako je svih 518 prvašića dobilo po jednu staklenku meda od šest kvalitetnih dobavljača meda s područja Karlovačke županije, kao i edukativna slikovnica.

  Obišli smo tim povodom prvašiće 1.a razreda u Osnovnoj školi Braća Seljan da vidimo što su djeca sve imala prilike naučiti o pčelama.

  Tako je Janko naučio da se najvrjednije pčelice zovu radilice, Luka zna kako u košnici žive pčelice, matica i trutovi. Otkrio je i kako su na poklon dobili slikovnicu i staklenku meda.

  -Med pčelice proizvode od nektara, volim ga jesti a koristit će mi kako kako ne bih bio bolestan, kaže Luka.

  Ruta kaže da često koristi med, a Marija ga isto voli, a najčešće ga koristi u čaju ili ga namaže na kruh…

  Njihova učiteljica Vladimira Fumić osvrnula se na značaj Školskog mednog dana.

  -Gledali smo jednu krasnu powerpoint prezentaciju gdje su djeca uvidjela kako se dođe do meda koji kupe u trgovini, da pčelice prvo skupljaju nektar i pelud, zatim izrađuju med u saću, onda dođe pčelar koji sve to izvrca i gotov proizvod su danas dobili na stolu. Malo smo razgovarali i kako konzumirati med i ukazali na moguće alergije. Ukazala sam im i kako je važno med konzumirati u što većim količinama pa se nadam da će i te teglice brzo nestati, izjavila je učiteljica Vladimira. Naglasila je i kako su dobili krasnu knjižicu pod nazivom Pčelica Jelica i medo Edo koju su taman počeli čitati...(sl)

  Foto: (ič)