Prvi Karlovački

Školske knjižnice sastavni su dio škola i u njih se mora ulagati kao i u druge kabinete

Autor: Renata Benković

28.10.2021

Kultura

Povodom Godine čitanja, a u svrhu poticanja čitanja održan je 6. okrugli stol kojim smo okupili knjižničare, osnivače i ravnatelje školskih ustanova, poručuju iz Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Sukladno epidemiološkim preporukama skup je bio virtualan.

Okrugli stol je okupio pedesetak sudionika, knjižničara i ravnatelja, a sudjelovale su i predstavnice Karlovačke županije, Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo i Mirna Mohorić, viša stručna suradnicu za kulturu, tehničku kulturu i sport.

Predstavljene su brojne, raznolike aktivnosti koje osmišljavaju i provode školski knjižničari u suradnji s učiteljima i drugim suradnicima povodom Godine čitanja te razmijenjena iskustva i ideje za akcije poticanja čitanja.

Na skupu je zaključeno, da je potrebno poticati suradnju na svim razinama te osigurati podršku osnivača i ravnatelja školskih ustanova za kontinuirano poboljšanje preduvjeta kvalitetnog rada knjižničara koje će pratiti odgovarajuće i kontinuirano financiranje školskih knjižnica.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo, Marija Šćulac pozvala je školske knjižničare da lobiraju za školsku knjižnicu u svojim školama, jer su one dio škola i u njih se mora ulagati kao i u druge kabinete. Istaknula je također da Karlovačka županija sufinancira rad Bibliobusne službe Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ kako bi se zadovoljile informacijske potrebe učenika.

Skup su organizirali Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Karlovačke županije (AZOO), Županijska matična služba Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije sa željom da se u Mjesecu školskih knjižnica, Mjesecu hrvatske knjige, u Godini čitanja  dodatno probudi ljubav prema čitanju i pisanoj riječi podjednako kod djece i odraslih.