Prvi Karlovački

Školske dvorane uskoro se otvaraju za sportaše

Autor: Anamarija Radočaj

16.09.2020

Mozaik

Od početka nastavne godine vode se polemike oko korištenja školskih prostora za nenastavne aktivnosti. Ministar obrazovanja i znanosti jasno govori da se za sada školske dvorane i ostali prostori koje koriste učenici ne mogu koristiti za izvannastavne aktivnosti do daljnjih preporuka. Kakva je situacija, kako će se rješiti problem koji je nastao prema unajmljiteljima tih prostora, a da se pritom zaštiti zdravlje djece i školskog osoblja u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorili su savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin i državni tajnik za sport Tomislav Družak.

– Prije samo mjesec dana pitanje je bilo hoće li škola uopće početi. Sad raspravljamo hoćemo li pustiti nekoga tko školi ne pripada. Radi se uglavnom o klubovima prvih hrvatskih liga. Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom turizma i sporta te lokalnim klubovima i nešto se treba napraviti, ali preporuke su takve kakve jesu – nema ulazaka u školu onih koji školi ne pripadaju. Virus ne nastaje u školi, on ulazi u nju, kazao je Božo Pavičin.

Deset tisuća sportaša ne može se baviti sportom

Tomislav Družak kazao je da je na dosadašnjim sastancima postignut nekakav dogovor i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebao bi izdati preporuku, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Do kraja tjedna bi to moglo biti gotovo, a primjena bi krenula idući tjedan. Krenulo bi se u fazama, najavio je. Prva faza je omogućavanje bavljenja sportom dvoranskim klubovima koji bez školskih dvorana ne mogu funkcionirati (odbojka, rukomet, košarka…)

Najprije seniori, onda mlađi sportaši

Pritom bi se fokusirali na one sportaše koji nisu u obrazovnom sustavu (stariji juniori i seniori). Držak je iznio podatak da se trenutno 10 tisuća sportaša ne može baviti sportom. Naglasio je kako je i njima prioritet zaštita zdravlja te da nikako ne žele da sport bude generator zaraza.

-Mjere trebaju biti izuzetno stroge i vlasnici tih dvorana moraju ih se pridržavati. Djeca su ujutro u školi zaštićena, pod velikom kontrolom i ne možemo dopustiti da se poslijepodne miješaju s drugom djecom, naglasio jei dodao kako se radi o prvoj fazi, a kasnije će se vidjeti hoće li se preporuke širiti.

– Ono što se događa izvan škole, solfeggio, vanjski sportovi i sportovi u prostorima koji nisu školski – to je odgovornost roditelja i institucija u kojima se trenira. HZJZ je i za njih izdao pravila kojih se moraju pridržavati, kazao je Božo Pavičin. U najboljoj je situaciji nogomet, jer se odvija na otvorenom, dodao je te naglasio kako se mjere nastoje što više ‘lokalizirati’. Ovlasti za posebne mjere ‘prebačene’ na lokalne stožere.

Ravnatelji su izvršitelji uputa, nedostaje spremačica

Kako će organizirati i balansirati između korisnika i uputa govorio je Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ ‘Dr. Ante Starčević’. Kazao je kako su ravnatelji 4. rujna dobili dopis da je u dogovoru Grada Zagreba, Ministarstva i HZJZ-a – moguće iznajmljivanje dvorana klubovima nakon nastave.

-Tu je problem što moramo primjenjivati mjere distance i nemiješanje grupa što je praktički nemoguće. Drugi je problem nedostatak spremačica koje bi trebale dezinficirati prostore, kazao je Mihaljević, prenosi HRT.