Prvi Karlovački

Škola počinje 7. rujna, u Ministarstvu predstavljene upute za početak nastave

Autor: Miloš Milovanović

24.08.2020

Koronavirus

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Upute su predstavili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine.

Zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin rekla je da postoje različiti rizici kod djece različite dobi.

Rijetki su prijenosi zaraze s djeteta na ukućane i nastavnike, rekla je. Kaže da su ocijenili da je škola jednako sigurna za djecu kao i dom, u slučaju da nema lockdowna jer mogućnost zaraze uvijek postoji.

Svaka škola i vrtić treba upute prilagoditi svojim specifičnostima, dodala je. Kaže da je osnovno pravilo da ne ide u školu onaj koji ima simptome ili je zaražen. Treba paziti na razmak i pojačati higijenu.

O organizaciji predmetne nastave

Predmetnu nastavu je potrebno organizirati da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, dvosatna ili trosatna nastava, da nastava ne počinje za sve u isto vrijeme, dvosmjenska nastava. U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, mogu se organizirati alternacije – jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće ili druge kombinacije.

Maske su obvezne kod intimne njege male djece, za roditelje kad dolaze u škole, u javnom prijevozu, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od 1,5  do 2 metra (za srednjoškolce).

-Ako ima razmaka, ne moraju nositi maske,  objasnila je Pavić Šimetin.

Maske će morati nositi učitelji ostalih predmeta u razrednoj nastavi (engleski, npr.), za komunikaciju nastavnika s drugim odraslim osobama, na hodniku škole…

Što i kako postupiti ako dijete ima simptome?

Neće se mjeriti temperatura djeci kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu, starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i predškolsku dob trebat će se upisati temperatura.

Kad se utvrdi da neko dijete ima simptome, ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, odvaja se od drugih učitelja i pozivaju se roditelji da dođu po njega, objasnila je postupak.

Ravnatelj mora obavijestiti epidemiologa ako ima više djece sa simptomima. Tada započinje epidemiološki nadzor. Ako je netko pozitivan, djeca koja su bila u kontaktu (vrtićka gripa, razred) ići će u mjeru samoizolacije. Putovanja u školi  treba organizirati tako da putuju zajedno oni koji su u istom razredu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da škola počinje 7. rujna u svim županijama s tim da je razlika pohađanja škole od 1. do 4. razreda i onih u višim razredima. Mlađi su u jednom razredu, ne idu vani, ne miješaju se. Ta djeca ne moraju nositi masku, učitelj drugog predmeta mora imati masku. Nema spajanja s djecom drugog razred i stvaranja novih grupa. Viši razredi će se dijeliti, kako bi djeca mogla sjediti bez maski. Ako je učionica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske. Slično je i u srednjim školama. Mjere idu za tim da se što manje drugih osoba miješa s jednim razredom, a to se pokušava dobiti blok nastavom ili podjelom razreda na pola. Djeca na hodnicima moraju nositi maske.

O tome tko će nabavljati maske?

Već je dobar dio osnivača rekao da će sami osigurati, očekujemo da se oko toga potrude osnivači, a ako zapne onda ćemo uskočiti mi,  rekao je. Dodao je da jedna platnena maska košta 8 kuna. Dvije trebaju dnevno.

-Nije to preveliki problem, ali mi smo tu i pomoći ćemo, obećao je.

Kako će se održavati vjeronauk? 

Ako cijeli razred pohađa, učitelj će doći u razred s maskom. Ako se ne može nastava održati, nego bi trebalo spojiti razrede, onda će ići online, pojasnio je kako će izgledati izborni predmeti. Što se tiče dodatnog angažmana nastavnika, ministar je rekao da nitko neće ostati neplaćen.

Govoreći o akademskoj godini ministar je rekao da će se još dopuniti mjere, jer akademska godina počinje kasnije.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i ono o Online nastavi. Ako je netko pozitivan i cijeli razred ide u samoizolaciju, oni će imati nastavu online. Drugi je slučaj kad se podijele razredi, pa dio ide u školu, a dio je kod kuće. Radi se dorada snimanja novih nastavnih jedinica.

Najnepovoljnija varijanta je da držite djecu kod kuće, poručio je ministar Fuchs.

Učenici će se na stručnoj praksi  trebati pridržavati svih epidemioloških mjera za smanjenje rizika.

Odgovarajući na pitanje što ako roditelj ne želi pustiti dijete u školu, hoće li biti sankcija Pavić Šimetin je rekla  da bi se roditelj koji strahuje trebao savjetovati sa stručnjacima, liječnikom, da ga umiri.