Razgovor: Igor Gec, tajnik Nogometnog kluba "Ilovac" i voditelj Škole nogometa

Škola nogometa Nogometnog kluba "Ilovac" okuplja sve više djece

VIŠE IZ RUBRIKE

  Za Nogometni klub "Ilovac" nema pauze, nakon završetka jesenskog dijela sezone, sve selekcije preselile su se u dvorane. Klub iz Ilovačke šume ima Školu nogometa, koja okuplja veliki broj igrača i koja odlično radi. Igrači prolaze u klubu sve selekcije do seniorske momčadi, pa klub nema problema s kadrom. Selekcije Škole nogometa i ove zime sudjeluju u Zimskoj ligi, koja se održava u prostoru Zagrebačkog velesajma. Seniorska momčad kluba osvojila je u prošloj sezoni prvo mjesto u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi, ali se kroz kvalifikacije plasirati u četvrtoligaški rang. U jesenskom dijelu sezone seniori su osvojili peto mjesto. O stanju u klubu i ostvarenim rezultatima razgovarali smo tajnikom Nogometnog kluba "Ilovac" i voditeljem Škole nogometa Igorom Gecom.

  Koje su aktivnosti u klubu ove zime?

  -Pauze nema, tako je kod nas već godinama, bitno je da djeca ne miruju, da su stalno aktivna. Prebacili smo se na dvoranski nogomet, sudjelujemo na malonogometnim ligama i turnirima i tu se trudimo biti aktivni sa svim selekcijama. Ovo je šesta sezona kako igramo Zimsku nogometnu ligu na Zagrebačkom velesajmu. To je najveća malonogometna liga za mlađe uzraste u Zagrebu i okolici, mi smo praktički jedini sudionik, koji dolazi izvan Zagreba. Imamo tamo dobre rezultate, već godinama uspješno nastupamo, a sad nekako imam dojam da to iz godine u godinu ide sve bolje. Već smo se uhodali i mi treneri, a i igrači. Ove zime nastupamo sa sedam selekcija. Turnir još traje, a mi smo već osvojili dva prva i jedno treće mjesto. Prvi su bili prstići, igrači rođeni 2010. godine i limači rođeni 2008. godine. Limači rođeni 2009. godine osvojili su treće mjesto. Još se igra u dva uzrasta.

  Kakav je interes djece za nogomet?

  -Svjetsko prvenstvo u Rusiji zaslužno je za povećanje zanimanja za nogomet. Srebrna medalja vatrenih dala je novi vjetar u leđa hrvatskom nogometu, svi klubovi imaju porast članova. Sada je na nama trenerima u klubovima da tu djecu zadržimo i da se nastavi takav trend. Hrvatski nogometni savez trebao bi pomoći malim klubovima, jer je to baza. Mi smo povećali za 50 broj djece u Školi nogometa, ukupno u klubu imamo 250 registriranih nogometaša, od najmlađih do seniora. To je velika brojka, koja stalno raste. Imamo ukupno u klubu sa seniorima dvanaest selekcija. U Školi nogometa imamo sedam trenera. U jesenskoj polusezoni odigrali smo sa svim selekcijama više od 200 utakmica i odradili više od 750 treninga.  

  U posljednje vrijeme u klub dolaze djeca iz cijelog grada. Kako to objašnjavate?

  -U Školu nogometa dolaze nam djeca iz cijelog grada, a imamo i igrače iz drugih sredina, iz Slunja, Duge Rese i Cetingrada. Kada smo po prvi put u povijesti kluba ušli u Prvu nogometnu ligu Središta Zagreb s mlađim pionirima i pionirima, privukli smo djecu iz drugih sredinama. Došli su nam kvalitetni mladi igrači iz drugih klubova. Mi sada igramo u najkvalitetnijem rangu za te kategorije. Moram istaknuti da po prvi put u tom rangu Karlovačka županija ima dva kluba, uz nas, tu je još i "Karlovac 1919".

  Kakva je suradnja s roditeljima?

  -Roditelji su veliki suport. Ono što mi stvaramo već nekoliko godina u nizu, ne bi mogli bez roditelja. Svi zajedno odrađujemo posao, maksimalno se trudimo svi zajedno i to se pokazalo kao uspješna formula.

  Neuspjeh u kvalifikacijama za ulazak u Četvrtu nogometnu ligu Središte Zagreb doveo je do osipanja momčadi. Kakva je sad situacija?

  -Prošla sezona bila je povijesna za seniorsku ekipu, osvojili smo prvo mjesto u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi s 27 bodova prednosti pred drugoplasiranom momčadi. Osvojili smo rekordni broj bodova i postigli rekordni broj pogodaka. Došle su te kvalifikacije u kojima za jedan gol nismo uspjeli ući u viši rang. Dojam je da smo u prvoj utakmici na domaćem terenu trebali učiniti više. Nismo uspjeli u kvalifikacijama i početkom ove sezone došlo je do osipanja momčadi. Neki dečki osjetili su zasićenost i sam trener Ante Šulentić rekao je da bi uzeo pauzu. Morali smo prisilno pomladiti momčad, jer nam je prije početka sezone otišlo čak četrnaest igrača. Nekako smo se uspjeli stabilizirati tijekom jeseni. Tu se pokazalo koliko je Škola nogometa dobro ustrojena, jer smo odlazak četrnaest igrača nadoknadili iz juniorske momčadi. Ta velika smjena nije se toliko osjetila na rezultatu. Mi smo na kraju polusezone bili peti sa samo tri boda zaostatka za trećim. S obzirom da trenutno za prvu momčad igra devedeset posto juniora, to pokazuje da su ti dečki spremni i za seniorsku momčad. Za sezonu ili dvije opet ćemo konkurirati za prvo mjesto. Tijekom zimske pauze vratio se trener Ante Šulentić, a očekujemo i nekoliko pojačanja.   

  Ima li talenata u mlađim selekcijama?

  -U svakom godištu ima igrača koji odskaču kvalitetom i talentom. Te igrače prate i treneri iz drugih klubova, posebno na ligama koje igramo u Zagrebu. Neki su mladi igrači otišli u druge klubove, a neki imaju ponude. Nadamo se da neki od naših igrača završiti u prvoligaškim klubovima. Ponosni smo na naše igrače i zanimanje za njih, jer to je znak da dobro radimo. Već dvanaest godina provodimo turnir karlovačkih vrtića i to je prva selekcija djece za klub.

  Kakva je situacija s terenima u sportskom centru u Ilovačkoj šumi?

  -Tereni su u redu, glavni i pomoćni teren i poligon, koji je napravljen i ograđen, a postavljena je na poligon i rasvjeta, da se može trenirati u večernjim satima. Naš problem je klupska zgrada, svlačionice prostorije kluba su male i nisu adekvatne. Moramo pronaći rješenje da uredimo zgradu i osiguramo djeci najbolje moguće uvjete. Mi to sami kao klub, bez podrške institucija, ne možemo. Radi se na tome da se pokrene taj projekt.

  "Ilovac" je stabilan klub, kakva je situacija s financijama?

  -Sve naše kategorije, osim seniora, igraju u ligama Središta Zagreb i nikad nije bilo teže, jer su troškovi veliki. No, moram reći da je sve u kunu pokriveno. Uprava puno radi po tom pitanju i kontinuirano ostvaruje prihode važne za rad kluba. Mi imamo neke stabilne prihode, a to su sredstva od Karlovačke sportske zajednice i od najma restorana. Za sada funkcioniramo bez greške, iako su lige skupe.

  Koji su planovi za 2019. godinu?

  -Što se tiče seniora, plan je da se što više približe vrhu tablice. Kod mlađih uzrasta dostigli smo vrhunac, igramo najkvalitetnije lige, a cilj je tu se i zadržati, no konkurencija je vrlo jaka. Možda bi bilo bolje da da igramo u ligama za stepenicu nižim, jer bi bili konkurentniji. Djeca vole pobjeđivati. Zagrebački klubovi imaju bolje uvjete, pa imaju više djece.   

  Branko Obradović

  Foto: Igor Čepurkovski