Medicinska škola Karlovac

Škola će dogradnjom dobiti 15 učionica, pet kabineta, biblioteku, veliku predavaonu, čajnu kuhinju s terasom

VIŠE IZ RUBRIKE

Radovi u punom jeku

Zgrada će biti suvremena, protupotresno sigurna i koristit će obnovljive izvore energije, to su dizalice topline i sunčev energija i ona će biti prava energetski učinkovita zgrada koja će na takav način biti vrlo ekonomična i vrlo ugodna za korištenje i za rad, istaknula je županica.

Projekt dogradnje Medicinske škole Karlovac predstavljen je danas na gradilištu te škole.

Tom prilikom, učenica 1. razreda Lara Petrić koja je ove godine upisala prvi razred Medicinske škole i želi biti fizioterapeutkinja   danas je prvi put posjetila svoju buduću školu.

-Trenutno idem u Gimnaziju gdje obavljam nastavu poslijepodne što mi je dosta kompliciramo, jer uz sve ostale obaveze rijetko se viđam sa svojom obitelji. Od nove škole očekujem da bude toplija, moderna, lijepa. Kako sam vidjela na projekciji, bit će puno prostora, puno učionica i kabineta koji će nam pomoći da bolje usavršimo svoje vještine i kasnije ih primijenimo na onima na kojima budu trebale, izjavila je ova učenica dodavši kako se jako raduje novoj školi.

A kako će škola izgledati, otkrila je projektantica iz projektnog ureda Kabinet arhitekture, Iva Mlinarević.

-Nova škola će biti modernija u odnosu na prijašnju koja je bila dosta skučena. Škola će sa šest dosadašnjih učionica dobiti 14 ili 15, sa još dodatnih četiri, pet kabineta s krevetima gdje će biti smješteni gdje će učenici moći vježbati na lutkama i obavljati praksu. Škola će dobiti i biblioteku, iznad sportske dvorane dobi će se veliki prostor gdje će biti velika predavaona u kojoj će se moći održavati i konferencije i medicinski skupovi. Predviđena je i čajna kuhinja, odnosno s terasa s kafićem.

Nadamo se da će uz elemente starijeg i modernog škole lijepo izgledati i prije svega da će biti funkcionalna, kazala je Mlinarević.

Direktorica tvrtke AB Gradnja, Marija Janžetić ispred izvođača radova pobrojala je što je sve do sada napravljeno i koji radovi koš predstoje.

-Prva faza prvog ugovora završavala je u lipnju ove godine. To je konstrukcijska obnova i temeljenje objekta koji smo trebali završiti kako bi se iz Fonda solidarnosti mogla povući određena sredstva. Nakon toga smo nastavili s izvođenjem konstrukcije prizemlja. Prije desetak dana smo zabetonirali ploču iznad prizemlja, u površini od oko 320 m2. u međuvremenu sklopili smo još jedan ugovor nakon završetka javna nabave u rujnu ove godine te smo u međuvremenu pospojili konstrukcije temelja prve i druge etape, završili smo dijelove konstrukcije u prizemlju, stubište…, a dio je u pripremi za ploču druge etape. Prva etapa je u punom jeku, a druga etapa je krenula kasnije i obuhvaća rekonstrukciju medicinske škole, odnosno dogradnju i nadogradnju škole. U konačnici, ukupno bi trebalo biti 3.2620 m2  BRP-a. Nakon završetka škola će imati, prizemlje, kat i drugi kat.

U konstrukciju se ugrađuje 2.162 m3 betona, 330 tona armature kako se zbog nekog novog potresa u budućnosti ne bi ponovno našli u istoj situaciji. Cilj nam je ove godine završiti većinu armirano betonske konstrukcije i dobiti mehanički otpornu konstrukciju i statički stabilnu. Rok za prvu i drugu etapu po ugovoru je 30. rujan 2025. godine, a imat će nekoliko ugovora koji će izgradnju podijeliti u više etapa. Ukupna vrijednost investicije koja se odnosi na izgradnju ukupno iznosi 8,1 milijun eura s PDV-om, kazala je Janžetić.

Županica Martina Furdek Hajdin podsjetila je kako je ideja za ovaj projekt stvorena još 2006. godine, te zahvalila ravnateljici kao i učenici i nastavnicima koji strpljivo podnose rad škole na drugim adresama.

-Ova Medicinska škola već dugi niz godina vapi da počne raditi prije svega na jednoj adresi i u jednoj smjeni, da učenici i nastavnici imaju kvalitetno opremljene laboratorije, kabinete i učionice s prehranom i svim drugim sadržajima koji uistinu današnje suvremeno srednjoškolsko obrazovanje i zahtijeva. Ova škola će omogućiti i školovanje i prekvalifikaciju odraslih što će ujedno biti i prihod same škole pa će ona moći kvalitetno ulagati dobivena i zarađena sredstva. Ovaj projekt je rezultat našeg opredjeljenja, ulaganja u mlade ljude, ulaganja u budućnost, jer mladi jesu budućnost i na ovaj način će su svom životu moći postizati uspješne rezultate, poručila je županica.

Dodala je i kako će ova zgrada biti suvremena, protupotresno sigurna i koristit će obnovljive izvore energije, to su dizalice topline i sunčev energija i ona će biti "prava energetski učinkovita zgrada koja će na takav način biti vrlo ekonomična i vrlo ugodna za korištenje i za rad".

Od 8,1 milijun eura ugovorenih radova, dva milijuna eura dobiveno je od Fonda solidarnosti, a preostali iznos osigurava Karlovačka županija.