Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

Sjećanje na žrtve totalitarnih režima ključno je da se slična zla ne bi ponovila

VIŠE IZ RUBRIKE

Obilježavanje

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza, a njegovo je obilježavanje utvrđeno Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine. Ovaj je dan poznat i kao Dan crne vrpce, a kao spomendan obilježava se i u Hrvatskoj.

Tim su povodom na spomen obilježje podignuto žrtvama komunizma nakon Drugog svjetskog rata na groblju Jamadol vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Županije i Grada na čelu sa županicom Martinom Furdek Hajdin i gradonačelnikom Damirom Mandićem i predsjednikom Gradskog vijeća Marinom Svetićem. Na polaganju vijenaca i kratkoj komemoraciji prisutni su bili i gradski vijećnici.

Nacizam, fašizam i  komunizam nanijeli su veliko zlo u 20. stoljeću, konstatirao je gradonačelnik Mandić.

-Ključno je prisjećati se i podsjećati na svo to zlo da se ono ne bi ponovilo. Istina o svemu što se događalo teško se probija, ali bez istine i povijesnih činjenica teško možemo biti sigurni da se slična zla neće ponoviti. Ovaj dan kod u Hrvatskoj ide u tom smjeru da generacije koje dolaze uputimo da traže istinu i da se iz te istine na kraju rađa i praštanje, jer bez toga teško možemo graditi suživot, a uvjeren sam da će i takav način dovesti do pravde za sve, istaknuo je.

Prigodnim se riječima u spomen na žrtve obratio i dekan Karlovačkog dekanata vlč. Dražen Karačić koji je predvodio i molitvu.