Samo istina, koja je ključna u svemu ovome, je temelj svakog budućeg razumijevanja i pomirenja, poručio je Mandić

Sjećanje na Turanj – obilježena 29. obljetnica napada na Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Brojna izaslanstva danas su položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na Turnju u spomen na 29. obljetnicu općeg napada na grad. Tim je povodom i ove godine održana komemoracija pod nazivom „Sjećanje na Turanj“.

  Predstavnici GČ Turanj, a potom Udruge roditelja poginulih branitelja položili su vijenac pa predstavnici Županije na čelu s Martinom Furdek Hajdin koja obnaša dužnost župana, Grada Karlovca na čelu gradonačelnikom Damirom Mandićem, kao i predstavnici Hrvatske vojske, policije i brojnih braniteljskih te ostalih udruga iz Domovinskog rata. Molitvu je nakon polaganja vijenaca predvodio fra Mario Škrtić, župnik Župe Kamensko.

  Što se događalo prije 29 godina u Karlovcu, posebice na Turnju prisjetio se jedan od ratnih zapovjednika 110. brigade Josip Tomačić.

  -To vrijeme je bilo tako teško iz razloga jer nismo još bili navikli na tako strašne udare. Znate, kad jedan general zapovijedi avijaciji, topništvu i svime čime raspolaže djeluje po nekom prostoru, za razliku od nas koji to nismo imali, onda je to znak koliko je to vrijeme bilo teško i ružno.

  Osim civila koji su stradali u gradu, toga su 4. listopada 1991. pale i prve vojne žrtve u obrani Karlovca.

  -Na današnji dan kojih se i prisjećamo u ovoj prigodi poginula su četvorica branitelja. To su bile prve žrtve na prilazima gradu, ako isključimo poginule policajce u Budačkoj Rijeci koji su poginuli u kolovozu, istaknuo je Tomačić.

  Gradonačelnik Damir Mandić u izjavi je rekao je zašto je današnji dan važan za sve Karlovčane i zašto ga se s posebnim pijetetom obilježava.

  -Na današnji dan čuvamo sjećanje na sve poginule, nestale, ali odajemo i priznanje svima onima koji su dali zdravlje za slobodu koju živimo. To radimo zbog svih nas koji danas uživamo ovu slobodu kao i zbog svih generacija koje dolaze. Držim da samo istina koja je ključna u svemu ovome je temelj svakog budućeg razumijevanja i pomirenja, poručio je Mandić .

  Program je nastavljen razgledavanjem Muzeja Domovinskog rata.