Prvi Karlovački

Sjećanje na Turanj – obilježena 29. obljetnica napada na Karlovac

Autor: Ksenija Begović

04.10.2020

Karlovac

Samo istina, koja je ključna u svemu ovome, je temelj svakog budućeg razumijevanja i pomirenja, poručio je Mandić

Brojna izaslanstva danas su položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulim braniteljima na Turnju u spomen na 29. obljetnicu općeg napada na grad. Tim je povodom i ove godine održana komemoracija pod nazivom „Sjećanje na Turanj“.

Predstavnici GČ Turanj, a potom Udruge roditelja poginulih branitelja položili su vijenac pa predstavnici Županije na čelu s Martinom Furdek Hajdin koja obnaša dužnost župana, Grada Karlovca na čelu gradonačelnikom Damirom Mandićem, kao i predstavnici Hrvatske vojske, policije i brojnih braniteljskih te ostalih udruga iz Domovinskog rata. Molitvu je nakon polaganja vijenaca predvodio fra Mario Škrtić, župnik Župe Kamensko.

Što se događalo prije 29 godina u Karlovcu, posebice na Turnju prisjetio se jedan od ratnih zapovjednika 110. brigade Josip Tomačić.

To vrijeme je bilo tako teško iz razloga jer nismo još bili navikli na tako strašne udare. Znate, kad jedan general zapovijedi avijaciji, topništvu i svime čime raspolaže djeluje po nekom prostoru, za razliku od nas koji to nismo imali, onda je to znak koliko je to vrijeme bilo teško i ružno.

Osim civila koji su stradali u gradu, toga su 4. listopada 1991. pale i prve vojne žrtve u obrani Karlovca.

Na današnji dan kojih se i prisjećamo u ovoj prigodi poginula su četvorica branitelja. To su bile prve žrtve na prilazima gradu, ako isključimo poginule policajce u Budačkoj Rijeci koji su poginuli u kolovozu, istaknuo je Tomačić.

Gradonačelnik Damir Mandić u izjavi je rekao je zašto je današnji dan važan za sve Karlovčane i zašto ga se s posebnim pijetetom obilježava.

Na današnji dan čuvamo sjećanje na sve poginule, nestale, ali odajemo i priznanje svima onima koji su dali zdravlje za slobodu koju živimo. To radimo zbog svih nas koji danas uživamo ovu slobodu kao i zbog svih generacija koje dolaze. Držim da samo istina koja je ključna u svemu ovome je temelj svakog budućeg razumijevanja i pomirenja, poručio je Mandić .

Program je nastavljen razgledavanjem Muzeja Domovinskog rata.