Svečano otkrivena spomen ploča

Sjećanje na pripadnike 70. bojne Vojne policije Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

    Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata, podružnica Karlovačke županije organizirala je danas svečano otkrivanje spomen ploče u znak sjećanja na poginule pripadnike 70. bojne Vojne policije Karlovac.

    Spomen ploča otkrivena je u zgradi Veleučilišta u kojoj su zapovjedništvo i postrojba boravili od 1991. do 2003. godine.

    Predsjednik navedene udruge, Dražen Matičić tom prilikom je podsjetio kako je do 1991. godine zgradu koristila vojska JNA pod nazivom kasarna „Ivo Lola Ribar“. U listopadu 1991. godine pripadnici ZNG vojnom intervencijom došli su u njezin posjed, a 14. listopada 1991. godine u zgradu je ušlo prvo zapovjedništvo i postrojba Vojne policije koji su promijenili ime zgrade u Vojarnu Frankopan.

    -U razdoblju od 1991. do 2003. godine Vojna policija se preustrojavala u nove ustroje i nova imena. Kod formiranja tih postrojbi Vojne policije, u njih su ulazili već prekaljeni borci iz postrojbi ZNG-e li MUP-a, uglavnom dragovoljci i vrlo često sportaši iz građanstva. Krasilo ih je domoljublje, hrabrost, profesionalnost, ali i osjećaj pripadnosti postrojbi Vojne policije. Naime, svi ti pripadnici Vojne policije dali su se na raspolaganje te služili Domovini do oslobođenja, a neki su i sada na određenim dužnostima u Hrvatskoj vojsci. Svatko od njih ostavio je neizbrisiv povijesni trag u čuvanju i stvaranju države Hrvatske, a tako i Hrvatske vojske, istaknuo je između ostalog Matičić. Tijekom Domovinskog rata poginulo je sedam pripadnika 70. bojne Vojne policije Karlovac, a u sklopu postrojbe ukupno 40 članova.