U Budačkoj Rijeci obilježena 32. godišnjica pogibije trojice policajaca

Sjećanje na poginule policajce

VIŠE IZ RUBRIKE

Obljetnica

Policijsko je vozilo napadnuto iz zasjede 4. kolovoza 1991., a preživio je samo četvrti policajac iz patrole Nikola Rakocija

U Budačkoj Rijeci obilježena je 32. obljetnica pogibije trojice policajaca Policijske uprave karlovačke.

Na policijsko vozilo u kojem su bili Mile Butina, Joža Milčić, Zlatko Škrlac i Nikola Rakocija 4. kolovoza 1991. u Budačkoj Rijeci zapucano je iz zasjede. Na mjestu napada poginuli su Butina, Milčić i Škrlac, dok je Nikola Rakocija teško ranjen.

Na istome mjestu podignuto je spomen obilježje gdje su danas položili vijence zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić sa suradnicima, zamjenik županice Dejan Mihajlović i načelnik Općine Krnjak Perica Matijević sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga te članovi obitelji poginulih policajaca. Na polaganju je bio i bivši načelnik PU karlovačke Dubravko Derk.

-Ovo obilježavanje bi nam trebalo biti opomena što može jedno bezumlje napraviti za živote ljudi. Želio bih naglasiti da su počinitelji ovog gnjusnog čina, nažalost, nedostupni hrvatskim vlastima. No, pravomoćni pstupak je okončan protiv njih 2018. godine i u odsutnosti su osuđeni na zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora. U budućnosti očekujemo suradnju koja će biti vjerujemo bolja, s državama gdje se nalaze i njihovo izručivanje i da tu kaznu odsluže, rekao je Bratić, zahvalivši svima koji sudjeluju svake godine u obilježavanju ove obljetnice.

U ovom napadu teško je ranjen, Nikola Rakocija i ove je godine došao odati počast poginulim kolegama.

-Čim smo došli ovdje i stali, paljba je krenula. Mile Butina ih je prvi uočio i izašao, uzeo je pušku i on im je odvukao pažnju, a možda je tako i mene spasio. Gore je preko ceste otrčao, a oni su ga paljbom pratili. Kolege na zadnjem sjedalu stvarno nisu imali šanse. Mene je možda spasilo i to što sam bio kontra njih. Pogođen sam u noge i prsa. Dva sata smo čekali pomoć. Samo se sjećam da mi je netko prišao, čuo sam samo kako netko dolazi po pijesku. Mislio sam da ću dobiti metak u glavu. Taj netko tko je došao, prošao je pored mene, čuo sam kasnije tko je to bio, ali nisam se sreo s njim, ispričao je Rakocija.

Molitvu je nakon polaganja cvijeća predvodio vlč. Andrija Markač.