Razgovor: Alen Čujko, gradski vijećnik iz Šišljavića

Šišljavić je dobio Trg dr. Franje Tuđmana, koji će svečano biti otvoren 1. svibnja

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Šišljaviću pripremaju niz događanja, koja će biti održana 1. svibnja na blagdan Svetog Josipa Radnika. U utorak je karlovačko Gradsko vijeće donijelo odluku o imenovanju središnjeg trga u Šišljaviću, po prvom hrvatskom predsjedniku, Trg dr. Franje Tuđmana. Osim otvorenja trga, 1. svibnja bit će u tom mjestu i niz drugih aktivnosti i događanja. O svemu tome razgovarali smo s gradskim vijećnikom Grada Karlovca Alenom Čujkom iz Šišljavića.

  -U Šišljaviću je 9. veljače 1990. godine osnovan prvi temeljni ogranak Hrvatske demokratske zajednice u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Bio je to u tom trenutku jedini temeljni ogranak HDZ-a na području od Krašića do zaleđa Zadra. Želja nam je bila da to nekako obilježimo, pa smo u suradnji s Gradskim vijećem odlučili da se središnji trg u našem mjestu, gdje je i osnovan Temeljni ogranak HDZ-a Šišljavić zove Trg dr. Franje Tuđmana. Gradsko vijeće je na svojoj sjednici u utorak i usvojilo tu odluku. Taj prostor u Šišljaviću je središte svih zbivanja, tu je mjesna trgovina, Udruga Šišljavić u srcu ima tu svoj prostor, a tu ćemo u jednoj prostoriji 1. svibnja otvoriti i etno sobu u kojoj će biti izloženi predmeti s područja Mjesnog odbora Šišljavić, rekao je Alen Čujko.

  U planu je da taj dan bude održan i jedan sportski događaj, bit će to polumaraton od Karlovca do Šišljavića.

  -Da, odlučili smo se za atletsku utrku. Šišljavski zet Višeslav Dokoza je s područja Zadra, član je Atletskog kluba "Sveti Ante" iz Poličnika i njegova je ideja da organiziramo 1. svibnja u povodu blagdana Svetog Josipa Radnika polumaraton, utrku na 21 kilometar. "Utrku svetog Josipa" podržao je i Hrvatski atletski savez i bit će bodovana i za Hrvatski kup. Start utrke bit će u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu u 13 sati, nakon svete mise, a cilj će biti u Šišljaviću kod crkve svetog Josipa. Bit će to sportski i humanitarni događaj, a mogu se uključiti svi, od najmlađih do najstarijih. Naša želja je da ova utrka postane tradicionalna, kazao je Čujko.

  Uz brojna događanja, 1. svibnja bit će položen kamen temeljac za spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Šišljavića.

  -Odlučili smo napraviti u Šišljaviću spomen obilježje u spomen na sve poginule hrvatske branitelja iz ovog područja. Taj dan bit će održano polaganje kamena temeljca za podizanje spomen obilježja za sve poginule mještane s područja Mjesnog odbora Šišljavić za domovinu od 1941. - 1995. godine. Radi se o bijelom križu, koji simbolizira hrvatske branitelje kroz povijest, na jednom mjestu bit će navedeni svi oni koji su zaslužni da danas živimo u svojoj državi, istaknuo je Alen Čujko.

  Program će 1. svibnja u Šišljaviću biti jako bogat, pa se očekuje da će taj dan doći veliki broj gostiju. Cjelodnevni program završit će u večernjim satima koncertom Mladena Grdovića na igralištu Nogometnog kluba "Šišljavić".

  -Vrhunac tog dana bit će koncert popularnog zadarskog pjevača Mladena Grdović. Koncert je dogovorio Višeslav Dokoza, koji je Grdovićev prijatelj. Sigurno je da će ovaj koncert privući u Šišljavić nekoliko tisuća ljudi. Već sada je jasno da će taj dan ostati zabilježen u povijesti Šišljavića, rekao je Čujko.

  Organizacija ovako velike manifestacije obiman je posao, koji zahtjeva i veliki broj ljudi, koji će biti uključen u sve poslove. Pripreme su u tijeku i za sada sve ide prema planu.

  -Pripreme su ustvari počele krajem studenog prošle godine, a uskoro će se uključiti i puno veći broj ljudi. Ovo je velika organizacija za mjesto od petsto stanovnika, a želimo se pokazati u najboljem svjetlu. Bit će uključene sve udruge s područja Šišljavića, DVD Koritinja – Šišljavić, Nogometni klub "Šišljavić", Udruga Šišljavić u srcu i Župa Šišljavić. Upravo je u tijeku formiranje Zbora Šišljavić. Nekada smo imali KUD "Seljačka sloga" Šišljavić, koji je djelovao do kraja šezdesetih godina. Postoji tradicija, pa zato veseli osnivanje zbora u kojem će djelovati sve generacije stanovnika Šišljavića, od najmlađih do najstarijih. U programu 1. svibnja sudjelovat će i udruge iz naše okolice. To su KUD "Rečica", KUD "Marija Magdalena" Donja Kupčina i KUD Župe "Sveti Rok" Skakavac, a lovačka društva imat će natjecanje u kuhanju gulaša. Očekuje nas veliki posao i bit će to test za nas sve u Šišljaviću, možemo li napraviti zajedništvo kakvo je bilo početkom devedesetih godina, kazao je gradski vijećnik Alen Čujko.

  Prvog svibnja svi putevi vodit će u Šišljavić, Alen Čujko pozvao je žitelje grada Karlovca i Karlovačke županije, a i šire, da taj dan dođu u ovo mjesto.

  -Želimo da nam dođe što više ljudi i da se zajedno proveselimo. Inače se za Šišljavić čuje samo kada su poplave i kada se do nas može samo čamcem. Imamo informacije da će uskoro taj naš problem biti riješen, da ide podizanje ceste i da nećemo više biti odsječeni kod poplava, rekao je Čujko.

  Branko Obradović

  Foto: Igor Čepurkovski