Prvi Karlovački

Sir šampion kvalitete dolazi iz Munjave Modruške kod Josipdola

Autor: Branko Obradović

20.01.2022

Županija

Županica Martina Furdek Hajdin posjetila mini siranu obitelji Herceg

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar posjetile su danas obitelj Herceg u Modruškoj Munjavi kod Josipdola, koji u okviru svog OPG-a, u mini sirani Jagarka, proizvode kozje sireve vrhunske kvalitete. Jedan od njih, kuhani kozji sir s vlascem, proglašen je šampionom kvalitete na 4. nacionalnom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda 2021. godine – Sir Cro fest, održanom krajem prošle godine u Zagrebu. Obitelj Herceg, Hrvoje i Marina, sa svoje troje djece, doselila se iz Zagreba u Munjavu Modrušku, na svoju djedovinu, gdje su započeli uzgajati koze i proizvoditi sir i mliječne proizvode od kozjeg mlijeka. Danas u uzgoju imaju 61 kozu pasmine Alpina, koje su upravo započele s jarenjem. U vlasništvu imaju oko 4 hektara zemljišta koje većinom služi kozama za ispašu. Potpuno ekološki uzgoj, uz ispašu na ekološki očuvanom krajoliku daje posebnu kvalitetu proizvodima ove mini sirane, a uz vrhunske sireve, obitelj proizvodi i ostale mliječne proizvode, jogurt, kefir i sirutku te većinu proizvoda plasiraju na kućnom pragu. Obitelj Herceg do sada nije koristila nikakve poticaje i uglavnom su sve financirali vlastitim sredstvima, ali obzirom da planiraju proširenje proizvodnje i ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu, zainteresirani su za mogućnosti koje poljoprivrednicima nudi Karlovačka županija. O mogućnostima i uvjetima županijskih Javnih poziva domaćine je izvijestila županica Martina Furdek Hajdin.  Uz čestitke na osvojenoj nagradi za kvalitetu njihovog sira županica je pohvalila predan obiteljski rad, a posebno je istaknula da se ova obitelj visokoobrazovanih ljudi iz urbanog središta odlučila na preseljenje u ovaj lijepi kraj i započela posao koji donosi kvalitetne sadržaje i osigurava financijsku stabilnost cijeloj obitelji. Karlovačka županija ima ogromne potencijale u poljoprivredi i turizmu i uspješan posao obitelji Herceg mogao bi poslužiti kao primjer i drugima da svojim radom osiguraju egzistenciju i obogate ove prostore.