Prvi Karlovački

Šintić: Štrajk okončan – uspjeli smo

Autor: Miloš Milovanović

03.12.2019

Županija

Sindikati obrazovanja i Vlada postigli su dogovor i učenici su se danas vratili u školske klupe, kako u Karlovačkoj županiji tako i u cijeloj zemlji, nakon štrajka koji je trajao 36 dana. Dogovoreno je i da će dani provedeni u štrajku učiteljima i profesorima biti plaćeni, ali ne i nadoknada nastave. Kao što je poznato učitelji i profesori dobit će traženo povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6 posto. No, ne odjednom nego u tri dijela tijekom idućih 13 mjeseci. Prvo povećanje plaće od 3 posto bit će od  1. prosinca, drugo za 1 posto  bit će 1. lipnja iduće godine te treće povećanje od 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Na sjednici Vlade u četvrtak bit će donesena i izmjena Uredbe o koeficijentima. Nenastavnom osoblju neće se povećati koeficijenti, nego samo dodaci. Premijer Plenković je izjavio da će se za nenastavno osoblje potpisati dodaci granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine, dok će se kroz uredbe o koeficijentima riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja. Evo kako je sve prokomentira županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić.

Nakon toliko dana štrajka konačno, mi članovi Sindikata hrvatskih učitelja kažemo, uspjeli smo. Dobili smo ono što smo tražili, ne baš onom dinamikom kojom smo se nosili i vjerovali da ćemo dobiti. Ovim putem želim zahvaliti svim učenicima, roditeljima i građanstvu na velikoj potpori. Dobili smo i povećanje osnovice 2+2+2, a uz sve to uspjeli smo dobiti povećanje  i za tehničko osoblje koje se osjeća oštećenim 6,11 posto, ali ne kroz koeficijente. Bilo je rečeno: uzmi ili ostavi. Za tehničko osoblje smo tražili da se u vrlo kratkom vremenu, dodaci pretvore u koeficijente. Premijer je to obećao, rekao je da će to učiniti u vrlo kratkom vremenu, ali izjednačiti koeficijente za sve tehničko osoblje sa kvadraturom čišćenja po školama i domovima i s mogućnošću zapošljavanja novih čistača, da se ne iskorištava radna snaga. Osobno imam grč u želucu zato što tehničko osoblje nije dobilo koeficijente, no svima im poručujem, jako su nam važni i borili smo se svim silama za njih. Mi smo štrajk samo zaustavili, a u četvrtak se tek potpisuje sve ovo što je rečeno, a ako nešto ne bi bilo kako treba, štrajk se nastavlja.

I županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Dražen Basar mišljenja je da je štrajk uspješno proveden i konačno okončan. (m.m.)

Autor: Miloš Milovanović