Prvi Karlovački

Sinčić traži od Europskog revizijskog suda procjenu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom

Autor: Branko Obradović

15.05.2020

Politika

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić održao je u Karlovcu konferenciju za medije, tema je bila Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora

Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić održao je danas u Karlovcu konferenciju za medije. Tema je bila Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora, točnije nenamjensko trošenje sredstava Europske unije za izgradnju pristupne ceste te po Sinčiću loš izbor lokacije, jer su u Babinoj gori nalaze strateške rezerve podzemne pitke vode. Govori Ivan Vilibor Sinčić.

-Danas smo ovdje kako bismo najavili slanje u proceduru Europskog revizijskog suda dva zahtjeva, kojima tražimo da procjeni izgradnju regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Babina gora i to po dvije stavke. Prvi dopis bavi se nanamjenskim trošenjem novca Europskog fonda za ruralni razvoj, jer je tim sredstvima napravljena prilazna cesta za Babinu goru. Druga stvar je sama lokacija Centra za gospodarenje otpadom na izvorima vode. Europski revizijski sud jedna je od sedam temeljnih institucija Europske unije. Osim kotrolom potrošnje sredstava Europe, bavi se i svrsishodnošću projekta. Ako napravimo Centar za gospodarenje otpadom, hoće li se gospodariti otpadom na pravi način, kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić.

Sinčić smatra da je Centar za gospodarenje otpadom Babina gora megalomanski projekt, jer je takav centar prevelik.

-Treba reći da je cjelokupan sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj u potpunosti pogrešan. On je zastario, on je preskup i megalomanski, česti su kvarovi i sanacije. Sami centri su preveliki, slikoviti ću reći, nama treba minibus ili kombi za deset ljudi, a mi radimo autobus s prikolicom za više od 100 ljudi. Troškovi toga su ogromni. Razgovarao sam sa stručnjacima. Mi govorimo i o više stotina kuna računa za smeće jednog dana, kada se svi ti minusi prebace na osnivače, a osnivač će naravno prebaciti na korisnike. Pravilo Europske unije i svih tih fondova i Europske banke za obnovu i razvitak da ako neki projekt prelazi 1, 2 ili 3 posto kućnog budžeta kućanstava u tom kraju, da se to u pravilu ne financira. Europa ovdje ima isto velike grijehe, zašto je uopće ušla u projekte, koji su evidentno nefunkcionalni, koji će biti nefunkcionalni i to su samo ekonomski i financijski aspekti, a naravno tu su i ekološki aspekti. Svi ti centri za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj nalaze se na vodi, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Sinčić je rekao da očekuje odgovor Europskog revizorskog suda, ali da pravno ta procedura ne može zaustaviti gradnju centra. (b.o.)