Razgovor: Miloš Đanković, predsjednik Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac

"Sigurno je da će prvenstvo biti održano i nadamo se da će biti uspješno na zadovoljstvo svih nas"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Rukometni klub Škola rukometa Karlovac konačno radi punom snagom, prošlo je vrijeme ograničenja zbog pandemije. Klub je uspio izdržati to razdoblje bez većih turbulencija. Nedavno je završilo natjecanje u Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi zapad za seniorke, a seniorska ekipa ostala je u drugoligaškom rangu. Nakon tri godine pauze zbog pandemije Rukometni klub Škola rukometa Karlovac organizira ove godine 20. Međunarodno otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu za djevojčice i dječake rođene od 2011. do 2014. godine. Prvenstvo će biti održano 12. i 19. lipnja u tri sportske dvorane - u Sportskoj dvorani na Rakovcu te u dvoranama osnovnih škola Grabrik i Dubovac. Već sada je prijavljeno više od 170 ekipa, a očekuje ih se oko dvjesto. O svemu tome i o niz drugih aktivnosti razgovarali smo s predsjednikom Rukometnog kluba Škola rukometa Karlovac Milošom Đankovićem.

  • Rukometašice su završile prvenstvo, no to nije bila sezona za pamćenje. Kakvo je vaše mišljenje?

  -Normalno da nije za pamćenje, ali u svakom slučaju osiguran je ostanak u Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi za seniorke, a to je bio cilj. Sigurno da smo mogli ostvariti koju pobjedu više, tada bismo bili zadovoljniji, ali eto što je tu je. Velika dobit je što su mlađe igračice stekle iskustvo i ja se nadam da ćemo mi na jesen stvoriti bolje rezultate, posebno što nam se vraća naša igračica Kristina Vuković. Vidjet ćemo u idućem razdoblju hoćemo li uspjeti još koga angažirati. Tako da s ovim kadrom kojeg imamo, ja se nadam da ćemo od jeseni ići na prva tri mjesta.

  • Prošlog ljeta otišla je Kristina Vuković, a došla je Marija Kusanić. Mnogi kažu da bi rezultati bili puno bolji da su njih dvije igrale zajedno. Slažete li se s time?

  -Naravno, bilo bi puno bolje, a to i očekujemo u idućoj sezoni. Mi smo imali problem što je nama nestao srednji vanjski, imali smo nešto ozljeda, tako da nam je taj dio malo bio problem za napad, za organizaciju igre, ali ja se nadam da će se povratkom Kristine to popraviti, a i normalno je da su ove postojeće igračice već malo i ''opernatile'', kako se kaže i mislim da ćemo mi biti respektabilna ekipa na jesen. Svi koji dođu u Karlovac neće tako samo odnijeti bodove iz naše dvorane i eto tu sam pravi optimist i mislim da će biti borba za prva tri mjesta.

  • Čini mi se da su neke mlade igračice stekle potrebno iskustvo, da su bile sve bolje iz utakmice u utakmicu, posebno to vrijedi za Luciju Krznarić i Tihanu Razumić i da se od njih može puno očekivati. Što Vi mislite?

  -Moram reći da Tihana Razumić ima 17 godina, znači to su kadetkinje ili mlađe kadetkinje, tako da su to još uvijek mlade cure i sigurno da im i treba iskustva. Lucija Krznarić ima 18 godina, prema tome to su mlada djeca koja su još trebala biti u juniorskom stažu ili u kadetskom, ali silom prilika došle su u seniorsku ekipu jer nije bilo drugog rješenja. Bilo je dobro što su odigrali utakmice i mislim da su napredovale i pokazale da su potencijal.

  • Sezona se za sve selekcije približava kraju, hoće li Rukometni klub Škola rukometa Karlovac imati predstavnike na završnicama prvenstava mlađih uzrasta?

  -Da. Imat ćemo i ove godine predstavnike na završnicama na državnoj razini. Kod ženskog uzrasta imali smo u natjecanju dvije selekcije. Jedna je bila selekcija, kako je to sada po novome - U 14, a druga U 12. Znači, U 14 su djevojčice rođene 2007. i 2008. godine, a U 12 su djevojčice rođene 2009. i 2010. godine. Mi smo imali premali broj djevojčica koje su 2007. godište koje su bile nositelj, a više smo imali igračice 2008. godište, čak i 2009. tako da se nisu mogle plasirati na završnicu. One su završile prvenstvo u sredini tablice u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi i to je za njih dobar rezultat. Djevojčice U 12 osigurale su završnicu državnog prvenstva i idu u Poreč, tamo negdje krajem svibnja. U četiri, pet dana koliko će trajati završnica vidjet ćemo kako će se nositi s drugim klubovima. Mi smo u ovoj regiji jug ili zapad, tako da ne znamo kakvo je stanje u drugim sredinama.

  • Kakva je situacija s dečkima?

  -Dečki su igrali u dvije kategorije, znači U 13 i U 11. U 13 su igrači rođeni 2008. i 2009. godine. Mi smo čak odigrali mnogo dobrih utakmica u tom godištu, a isto smo negdje završili u sredini, znači četiri ekipe idu u završnicu, a mi smo negdje šesti. Tako da je malo falilo, neke smo utakmice igrali pod koronom pa nismo bili kompletni, nisu igrali neki igrači iz prve sedmorke, a te bi susrete dobili. No, ta selekcija igra jako dobro, idu po turnirima i ostvaruju dobre rezultate. Muška selekcija U 11 ide na završnicu, osvojili su drugo mjesto u regiji i nastupit će početkom lipnja u Poreču na završnici. S obzirom da iz Hrvatskog rukometnog kluba "Karlovac" selekcija U 17 ide u završnicu, to je sasvim dobro, vidi se da imamo kontinuitet rada. Vidi se da možemo ostvarivati i dobre rezultate, iako je zapravo cilj stvaranje novih rukometaša, ali normalno bez završnica i bez ogleda s drugim ekipama nema napretka. Mislim da smo mi na dobrom putu.

  • Godinama je hrvatska rukometna mladost dolazila na veliki turnir u Karlovcu u mini rukometu i super mini rukometu, ali onda je uslijedila pauza zbog pandemije. Ove godine će turnir biti održan. Kakva je situacija?

  -Eto, nakon prisilne pauze zbog pandemije opet će biti natjecanje, u tom razdoblju nismo mogli uopće ni trenirati u dvoranama, a kamoli još da dođu i gledatelji. Nakon prve opcije gdje smo trebali organizirati natjecanje u četvrtom mjesecu nismo mogli, međutim sada se otvorila prilika i turnir će biti organiziran. Natjecanje će se održati u šestom mjesecu i to 12. i 19. lipnja u tri sportske dvorane, Sportskoj dvorani na Rakovcu te u dvoranama osnovnih škola Dubovac i Grabrik. Sada imamo negdje bliže 170 prijavljenih ekipa, to je već isto veliki broj, ali mislim da će biti još prijava jer još ima mjesec dana do početka prvenstva. Dakle, još ima puno vremena za prijave, a očekujem još dodatne prijave iz regije, imamo najave iz Bosne i Hercegovine i iz Slovenije. Prema tome, mislim da će biti uspješno i da će se ove godine turnir održati nakon tri godine na zadovoljstvo svih nas.

  • Za vrijeme pandemije nije bilo turnira u mini i super mini rukometu, tako da klubovi jedva čekaju ovaj naš turnir. Jesu li svi već željni natjecanja?

  -Do sada nije bilo turnira, nisu se ni mogli organizirati, ali eto ove godine je krenulo. Ovaj naš, rekao bih, najveći turnir u Hrvatskoj, u završnim je organizacijskim elementima i mislim da ćemo mi to dobro organizirati. Vidim da je cijeli politički vrh uz nas, počasni pokrovitelji su predsjednik Zoran Milanović, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, županica Martina Furdek Hajdin i karlovački gradonačelnik Damir Mandić. Znači, očigledno je da svi ovo vole i žele da se to održi, da je to dobro za društvo i za razvoj mladih jer je cilj da se djeca i mladi bave sportom. Naravno, ovo natjecanje je važno i za razvoj rukometa.

  • Na prvom sastanku Organizacijskog odbora vidjelo se da su i ljudi koji rade u organizaciji sretni što će se prvenstvo održati. Je li Organizacijski odbor ostao na okupu?

  -Da, nitko ne fali. Ovo je jubilarno dvadeseto po redu prvenstvo, dakle, to je 20. međunarodno otvoreno prvenstvo Karlovca u mini i super mini rukometu za djevojčice i dječake rođene od 2011. do 2014 godine. Imamo sreću što se zapravo svih devetnaest godina Organizacijski odbor nije puno promijenio, tako da su pojedini članovi od prvog dana ovdje i sada su također ovdje prisutni. Mi smo organizacijski napravili 32 službe koje imaju svaka svog voditelja i svatko ima određeni broj, i mislim da smo doista spremni organizacijski se pohrvati sa svim problemima koji postoje i normalno organizirati prvenstvo koje će biti na dobrobit i ponos svih nas.

  • Organizacija prvenstva je dosta zahtjevna jer će u dva dana natjecanja u Karlovac doći oko pet tisuća ljudi. Jeste li spremni za sve izazove?

  -Da, mi smo sada izračunali da će nam trebati da bi sve to organizirali 182 volontera, a volonterima smatramo i članove Organizacijskog odbora. Nije to tako jednostavno organizirati, treba nam dvadeset sudaca. Igra se u tri dvorane, svaka ima tri igrališta, istovremeno se igra na svih devet igrališta, treba sabirati rezultate. Za svaku utakmicu moramo imati tri osobe: mjeritelj vremena, zapisničar i nositelj zapisnika. Informacijski centar bit će u svakoj dvorani. Ove godine je novost online prijenos svih utakmica i moći će se pratiti kako koja ekipa napreduje i gdje se nalazi. To je cijeli jedan projekt koji nije baš jednostavan kako se misli na prvu ruku, ali eto - imamo ljude koji su spremni to napraviti. Ove godine smo uveli još jednu novinu, jer ovo je jubilarno prvenstvo pa onda kao jubilarno mora ostati zapamćeno. Na kraju ćemo napraviti jednu ukupnu nagradu, to će biti nagrada za ukupnog pobjednika na prvenstvu. Dakle, u dva dana 12. i 19. lipnja zbrajat će se rezultati svih selekcija klubova. Bodovat će se prva četiri mjesta i koja ekipa ili klub u ženskoj i muškoj konkurenciji skupi najviše bodova dobit će nagradu koja je vrijedna i vjerojatno će biti ponosni na nju. To je dakle nagrada za sveukupni učinak.

  • Može li se očekivati dobar učinak od karlovačkih ekipa, imamo li kandidate za visoki plasman?

  -Pa, ja mislim da imamo, nismo mi sve prošli, ne znamo što se događa na jugu, ne znamo što se događa na istoku, kakvi su klubovi, možda netko stvarno ima dobre ekipe pa je teško reći. Inače, naše ekipe koje su sudjelovale na ovim turnirima, osvajale su prva tri mjesta. Dječaci 2011. godište imaju elemenata da se bore za medalju, dječaci 2012. godište isto tako. Djevojčice 2011. godište imaju također priliku, tu su i djevojčice rođene 2012. godine, vidjet ćemo hoće li one uspjeti. Lopta je okrugla, nikad ne znate, ali ako imate neku kvalitetu s kojom radite možda se može nešto napraviti i ja mislim da imamo šansu, vidjet ćemo što će biti.

  • Koliko je štete pandemija napravila klubu i rukometu u Karlovcu, je li se članstvo osipalo, je li sada opet porastao interes, kakva je situacija?

  -Pa, situacija je sljedeća, mi smo sigurno zaostali u rukometnom smislu jer nismo jedno vrijeme uopće mogli trenirati, nije bilo dopušteno. Onda su mjere popustile, ali nismo mogli u školske dvorane, kao što je dvorana Osnovne škole Dubovac i slično. Imali smo nešto treninga u privatnim dvoranama, kao što je ona na Borlinu, tu su bili neki termini s jako puno djece, ali je to više da se održi kontinuitet. Sigurno da nam je pandemija u konačnosti smanjila broj djece, nije to više veliki broj, mi smo ostali relativno čak i dobri, počeli smo sada upisivati nove članove. Još uvijek nismo riješili rad po školama, mi smo imali u svakoj osnovnoj školi svoje ekipe, selekcije koje smo uredili za škole, to još uvijek nismo uspjeli staviti u pogon, ali mislim da ćemo to na jesen napraviti. Sada imamo oko 300 djece, imali smo i do 400, prema tome to je sad jedan mali nedostatak tu prisutan, ali nije to tragedija. Bit će to dobro ako se sve nadoknadi. Jer se sve vraća u neku normalu, a vraća se i ovo veliko prvenstvo.

  • Hoćete li ove godine organizirati ljetni kamp u Selcu?

  -Da, naravno da idemo u Selce, nismo imali prekida u radu kampa, moram reći da smo jedino mi i gimnastičari, koliko znam, održavali cijelo vrijeme kamp u Hostelu Karlovac. Mi smo cijelo vrijeme pandemije išli tamo i nismo imali nikakvih problema i nastavljamo to i ove godine. Naši termini su od 8. do 22. srpnja, u dvije starosne grupe, mlađa i starija, mi sada imamo negdje oko 80 prijavljenih u prvoj grupi, nešto malo manje u drugoj grupi, tako da očekujemo da bi možda do 200 djece skupili ove godine. Imamo i suradnju s Rukometnom školom Crikvenica i Ženskim rukometnim klubom "Vinodol". Prema tome ja osobno mislim da će kamp biti jako uspješan i interesantan. Dolaze nam i gosti, vjerojatno će nam doći sadašnji trener "Podravke" Goran Mrđen koji je gostovao u kampu par godina i doći će i Dinko Đanković iz Mađarske. Mislim da ćemo to dobro organizirati i nadam se da će biti uspješan i ovaj kamp.

  • Prvenstvo u mini i super mini rukometu standardno će biti u Sportskoj dvorani na Rakovcu te u dvoranama u Grabriku i na Dubovcu, je li sačuvana logistika?

  -Mi imamo kompletnu opremu, dakle i semafore i golove, to su manji golovi dimenzije 240 puta 170. Manji su golovi i mi smo ih posebno morali izrađivati i sačuvali smo mi ih. Imamo i drugu infrastrukturu koja nam je potrebna vezano za to prvenstvo, ali opet, svaki put trebate nešto novo napraviti. Ono što je malo problem, a to je što je sve postalo skuplje nego inače. Više majica ne košta kao prije, nego je, ne znam, 40 posto skuplja i tako… to je neki problemčić zasad, morali smo - sad je to po novom pravilniku, platiti korištenje dvorane, prije smo to drugačije rješavali. Tako je to, ali nadam se da ćemo uskoro moći putem sponzora, a očekujemo da će ih biti dosta, zatvoriti financijsku konstrukciju prvenstva. Nadamo se da ćemo uspješno organizirati natjecanje za dobrobit rukometa i za promociju grada Karlovca, pa i Hrvatske.