Razgovor: Zlatko Katušin, trener Veslačkog kluba "Korana"

"Sezonu u cjelini mogu ocijeniti kao uspješnu i moram priznati da sam jako zadovoljan"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Veslački klub "Korana" imao je ove godine bolje rezultate nego u 2021. godine, pa su u klubu zadovoljni sezonom. Svi veslači i veslačice napredovali su u ovoj natjecateljskoj sezoni, pa se iduće godine očekuju još bolji rezultati. Na državnom prvenstvu klub je osvojio dvije medalje, ali je bilo puno finala, a sva finala mogu se iduće godine pretvoriti u medalje. Odlično se radi u školi veslanja, gdje ima niz talenata. Luka Hajdin vratio se veslanju, ozbiljno radi i od njega se mogu očekivati kvalitetni rezultati. Klub je vrlo uspješno organizirao 69. Karlovačku veslačku regatu. O rezultatima ostvarenim u ovoj godini, o nastupima na državnom prvenstvu, stanju u klubu, planovima za iduću godinu i svemu ostalom razgovarali smo s trenerom Veslačkog kluba "Korana" Zlatkom Katušinom.

  Kakva je trenutna situacija u klubu?

  -Mi smo se upravo vratili s jedne kraće pauze od tri tjedna, to obično imamo nakon Karlovačke regate i prvenstva države. Možemo reći zapravo da je ona glavnina natjecateljske sezone za nas završila, još ostaju neke regate koje su ovako više revijalnog tipa i nemaju nekakvog nekog većeg značenje, a više nam služe za ispitivanje nekih novih kombinacija i da ispitamo neke nove varijante posada s kojima planirano nastupati u sljedećoj natjecateljskoj sezoni.

  Odmorili se jeste i sad opet radi treninzi, što vas očekuje?

  -Pa da, zapravo dalje nastavljamo i više nemamo nikakve pauze tako veće do sljedeće godine u ljeto, a pitanje je hoće li i tada biti. Kod nas nikada u našem poslu i sportu ne zna se unaprijed, ovisi kako će se razvijati situacija, a ja se nadam da će imati iduće godine kandidata za reprezentaciju, reprezentativnu posadu, onda znači da ta pauza za neke ljeti otpada.

  Jesi li zadovoljan s onim što je sve učinjeno u ovoj sezoni?

  -Da, mogu reći da sam sa ovom sezonom zadovoljan. Evo, nakon nekoliko zapravo godina gdje je došlo zaista do nekakve male stagnacije u rezultatima, koji su bili na nešto nižoj razini nego prethodnih godina, tamo recimo prije deset godina. Ove sezone smo se ponovno mogu reći vratili i ovu godinu zapravo ja više doživljavam kao najavu jedne prave natjecateljske sezone dogodine. Sezonu u cjelini mogu ocijeniti kao uspješnu i moram priznati da sam jako zadovoljan, jer smo ostvarili one primarne ciljeve koje smo si zacrtali i za koje smo pretpostavljali da bi se neke stvari u natjecateljskom smislu trebale dogoditi. Tako da nastup na prvenstvu države gdje smo osvojili dvije medalje, bilo je godina kad smo mi po osam, devet medalja osvajali, ali nas je to recimo ove godine vratilo u natjecateljskom i u ukupnom plasmanu bodovanja klubova pomaknulo deset mjesta u boljem plasmanu. Ostvarili smo zapravo jako puno bodova čak nebitno manje nego kad smo osvajali, ne znam, šest recimo medalja na državnim prvenstvima. Razlog tome je što smo nastupili s jako brojnom ekipom na prvenstvu države, nastupili smo s 24 natjecatelja i što je hrpa zapravo tih mladih veslača izborila i nastupila u finalima i to je donijelo klubu dragocjene bodove. Kada to gledamo zapravo mi obično kažemo da je naš je nekakav cilj u klubu da budemo uvijek plasirani u prvih deset klubova. Ove godine smo osvojili petnaesto mjesto u konkurenciji trideset klubova, sljedeće godine planiramo i mislim da je realno za očekivati da se ponovno vratimo tamo gdje smo godinama bili između osmog i desetog mjesta što bi nas onda u potpunosti zadovoljilo. Kažem, s ovim veslačkim potencijalom mi smo godinama radili, možda malo tamo tiho i u miru, ali od ove godine je to počelo nositi, vraćati rezultatom, dogodine zapravo očekujem one prave rezultate.

  Ove godine su osvojene ustvari očekivane medalje, je li tako?

  -Pa da, medalje su očekivane. Naravno da od Eme Hodak nitko nije ništa drugo očekivao nego prvo mjesto, iako moram reći da je tu isto bila konkurencija, 28 djevojčica je bilo u toj dobi od 14 godina, ona je premašila sve i bila prva. Mauro Bauer je osvojio brončanu medalju, bila je vrlo jaka konkurencija, u toj kategoriji lakih juniora zapravo su bila dva veslača koja su nastupila na Europskom prvenstvu, tako da je bila zaista jako dobra i velika konkurencija. Mi smo nastupili u svim kategorijama od kadeta B do seniora. Moram istaknuti da je seniorsko prvenstvo države održano u mjesecu svibnju. Tu smo osvojili četvrto mjesto s posadom Mauro Bauer i Igor Šušnjar, zapravo tu smo za nekakvih par desetinki izgubili medalju i dogodine tu svakako očekujemo da ćemo osvojiti odličje, ako se ti veslači budu razvijali ovako kao što su se razvijali do sada. Ti nastupi u seniorskoj konkurenciji su nam jako bitni, jer je koeficijent drukčiji onda nam to donosi puno bodova u ukupnom plasmanu. Isto tako Luka Hajdin i Mario Konjevoda izborili su peto mjesto u A finalu. Tu kada se sve sabere jedno mjesto već je unaprijed rezervirano za braću Sinković. Mislim da je to zaista bila vrlo ozbiljna konkurencija, uopće utrkivati se s braćom Sinković veslačima predstavlja dodatni motiv.

  Luka Hajdin vratio se veslanju i to je velika stvar, kakva je s njim situacija?

  -Mene raduje što se Luka Hajdin, on je došao oko Nove godine, mi smo već u prvu subotu u trećem mjesecu bili na prvenstvu države na ergometrima, gdje je on došao zapravo nakon dva mjeseca treninga i tu je na tom natjecanju bio već viceprvak države na ergometrima. Javio se jedan drugi problem, što je njegova pauza trajala godinu i pol dana i malo mu je falilo tog osjećaja na vodi, on sada vrlo ozbiljno trenira i to je meni ono kao treneru jako bitno, zapravo ova godina i mi smo se tako dogovorili, zapravo mu je služila samo za nekakva uveslavanja i zapravo kao uvertira u sljedeću natjecateljsku sezonu gdje od njega imamo jako velika očekivanja i on sam od sebe, rekao mi je to, jako puno i bolje očekuje. Volja je neupitna, talent je neupitan, kapaciteti funkcionalni su neupitni, uspjeh mora doći.

  Treba li još nekog istaknuti u ovoj sezoni?

  -Moram priznati još da je cijelu sezonu recimo jako uspješno nastupao Jan Latković, on je bio na svim velikim regatama. Recimo na regati "Croatia Open" on je od četrdesetak samaca ušao u finale i bio šesti. Na Otvorenom prvenstvu Zagreba, zapravo to je neslužbeno prvenstvo države, svi klubovi su nastupili, bio je treći. Međutim, četiri dana prije državnog prvenstva dobio je neku enteralnu virozu i bio je potpuno izvan treninga. Tu smo imali recimo još jednu nesreću što nas je malo kod dvojica na pariće za juniore pogodilo, tu su veslali Luka Hajdin i Igor Šušnjar, naime, mi smo u prednatjecanju izvukli prva tri u finalu, gdje smo poslije u B finalu bili premoćno prvi, imali smo ukupno četvrto vrijeme, dakle tu smo isto izgubili neke bodove, ali to je jednostavno tako u sportu, tu treba računati čim nisi najbolji ovisiš nekad i o tome koje će se posade izvući u prednatjecanju. Tako da s ovim veslačkim potencijalom kojeg sada imamo, u sljedeću sezonu ulazimo s velikim očekivanjima.

  Čini mi se da su u ovoj sezoni svi napredovali, pogotovo mlađi veslači. Kakvo je tvoje mišljenje?

  -Mi smo, kažem, jedno tri godine zapravo jako naporno radili, jako puno, a nije davalo rezultate, nije davalo one rezultate na koje smo mi bili navikli sami sebe i veslače. Prvo što smo napravili zapravo kompletirali smo se u stručnom radu time što smo angažirali Abija Selimovića, pridružio nam se i veliku pomoć smo dobili u školi veslanja. Tu se on zaista odlično snašao i moramo mu odati priznanje da je tu djecu znao privući, animirati i zadržati tijekom cijele zime, ipak nekoj djeci su ti treninzi relativno monotoni tijekom zime, pa je znalo biti osipavanja. Mi smo svu djecu zadržali na okupu čak smo ovog proljeće imali, mogu reći čak i više djece nego, što objektivno naši kapaciteti dozvoljavaju, što se tiče rekvizita i opreme i on je te nekakve treninge učinio zanimljivim, jako se angažirao u tome. Uz njega radi već kao moj dugogodišnji suradnik Dario Šabić s ovim mlađim kategorijama. Tako da smo se tu dosta dobro kompletirali i to je donijelo neku mogu reći dodatnu ozbiljnost u radu i dodatnu kvalitetu.

  Ima li u školi veslanja talenata?

  -Pa ima, evo svake godine nam gotovo netko izađe iz škole veslanja, ove godine jako dobro je veslao u samcu Šime Ravnjak, pa je u tim B kadetima jako dobre nastupe imao Maks Findrik. Gotovo svake godine netko izađe iz škole veslanja kojeg onda imamo godinama u tom natjecateljskom pogonu. Tako da mogu reći evo da zaista ta škola veslanja sada jako dobro radi. Možda imamo jednu od najboljih škola veslanja u državi.

  Kako je prošla 69. Karlovačka regata, jesi li zadovoljan s ovogodišnjem regatom?

  -Regata je bila u redu, mi imamo jedan problem što se naša regata tradicionalno održava u mjesecu srpnju u sklopu obilježavanja Dana grada, a obično je ili tjedan dana prije ili tjedan poslije državno prvenstvo i onda obično svi klubovi zadržavaju veslače i djecu do prvenstva države, koje je ove godine bilo tjedan dana kasnije. Regata je bila možda po broju prijavljenih posada nešto skromnija, međutim nije bila skromna, na kraju je bilo 16 utrka i mogu reći da smo zadovoljni. Ono što nam dogodine predstoji i već smo počeli raditi na nekakvoj organizaciji i pokušavamo smisliti uopće kako će ta regata izgledati, možda ćemo nešto u koncepciji regate promijeniti, jer iduće godine obilježavamo jubilarnu 70. Karlovačku regatu pa očekujem da ćemo onda i neke stvari ovoga organizacijski promijeniti i dodatno se potruditi, jer očekujemo jednu veću i masovniju regatu.

  Dakle, još nekoliko regata, pa će početi pripreme za iduću sezonu. Kakav je ustvari plan rada i natjecanja?

  -Prvo sljedeće natjecanje izgleda da je relativno daleko, prva iduća ozbiljna provjera je ta daljinska regata, koja je nekako uvertira i najava sljedeće sezone, to je obično u mjesecu studenom. Do tada imat ćemo sigurno neke regate. Problem je trenutno u tome što je Jarun u ovom trenutku neupotrebljiv za natjecateljsko veslanje, Jarun se isplićuje i to je veliki problem. Već za vrijeme državnog prvenstva bilo je poteškoća, a poslije sam vidio da su imali kajakaši sličan problem. jer se razrastao lopoč i Jarun u bližoj budućnosti neće biti u uporabi i to zapravo predstavlja veliki problem za veslanje u Hrvatskoj. Očekuje se jedan veći infrastrukturalni zahvat odmuljivanja, tim više što će se iduće godine zapravo prvi Svjetski veslački kup održati na Jarunu. Tako da ovom trenutku na Jarunu nemamo stazu. Nadam se da će biti još nekih regata, mislim da je to Zagreb 500, Miholjska regata, regata u Mariboru i još neke regate i tako uglavnom ćemo na nastupiti na tim regatama, a nadamo se da će biti održane.

  Može li se trenirati na Kupi?

  -Evo baš smo imali ovih dana jednu akciju čišćenja trave na ovom regatnom dijelu naše staze. Moram reći da unatoč suši Kupa je u redu, prošlih godina je bila čak i plića, a ove godine možemo normalno raditi.