Prvi Karlovački

Šetnja karlovačkom baštinom uz izložbu “Karlovačka prošteništa i licitare”

11.07.2019

Kultura

U bogatstvu naše tradicijske baštine, proštenja su možda još jedini događaj koji plijeni pažnju svih naraštaja. Premda se njihov sadržaj donekle promijenio, okosnica je ostala ista: sveta misa, procesija, u hladu lipe bijeli licitarski šator s rashlađenim gvircom i medenjacima.

Kako bi se još snažnije očuvala i u narodu osvijestila važnost ovih događaja u Gradskoj se knjižnici otvara izložba “Karlovačka prošteništa i licitari” autorice Rosane Mikulić. Za sve zainteresirane izložba će biti otvorena do 30. kolovoza 2019.

Ova vrijedna postava koja je organizirana povodom proslave 440. rođendana našeg grada, podsjetit će nas kako su nekada izgledala proštenja u Karlovcu i okolici, a kakva su danas. S obzirom na to da su ona vezana za blagdan crkvenih patrona, autorica se osvrnula i na povijest karlovačkih župa. Bit će ukratko prikazan i razvoj lokalnog medičarskog i voštarskog obrta, bez čijih bi šarenih proizvoda proštenjarski ugođaj bio naprosto nezamisliv i prikraćen za mnoge lijepe susrete, druženja i uspomene.

Otvorenje izložbe je sutra u 11 sati u predvorju Gradske knjižnice.(ma)