Prvi Karlovački

Šerić: „Velike su zasluge branitelja Karlovačke županije“

Autor: Ksenija Begović

29.05.2020

Karlovac

U povodu Dana Hrvatske kopnene vojske i Dana hrvatskih branitelja Karlovačke županije kod spomen obilježja u Parku Bedema ljubavi danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vojno izaslanstvo predvodili su načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj i general bojnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske te kao izaslanik Predsjednika Republike Marijan Mareković, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata.

Predstavnicima brojnih braniteljskih udruga pridružili su čelni ljudi Karlovačke županije i Karlovca, Damir Jelić i Damir Mandić.

Predsjednik karlovačke Udruge specijalne jedinice policije „Grom“ Josip Slaćanin istaknuo je da će obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Karlovačke županije, 30. svibnja, ove godine izostati  i neće biti na Vunskom polju kao protekle tri godine.

Zbog koronavirusa proslava Dana hrvatskih branitelja je odgođena, odnosno bit će skromnija, ali samo se ipak prisjetili i Dana državnosti i svih naših nestalih i poginulih branitelja iz Domovinskog rata, naglasio je Slaćanin.

Izaslanih Predsjednika RH, Marijan Mareković koji je bio i prvi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske istaknuo je da bez obzira na krize važni se povijesni datumi iz Domovinskog rata moraju obilježavati.

Bila krizna vremena ili ne, obilježavanje obljetnice osnutka Zbora narodne garde kao prethodnice Hrvatske vojske se održava jer mi znamo što ona znači za državu, za opstanak države jer da je nije bilo, bismo li uopće imali državu kao i bez žrtve hrvatskih braniteljima. Nije da moramo, mi se želimo toga prisjećati i to i činimo, naglasio je Mareković.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić čestitao je braniteljima njihov dan.

Čestitka svim braniteljima Karlovačke županije Dan branitelja jer je njihova zasluga u Domovinskom ratu izuzetno velika. Ako se dobro poznaje ovaj prostor onda su postrojbe i svi branitelji  ovdje  branili kako zovemo popularno „hrvatski prag“ između kontinentalne i primorske Hrvatske. Zato je ovaj prostor imao vrlo važno strateško značenje u Domovinskom ratu. Još jednom hvala svim braniteljima Karlovačke županije i čestitke na njihovom danu, rekao je Šerić.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Novom centru služena je misa za poginule branitelje.

Autor: Ksenija Begović