Seminar su zajedno organizirali Županijska gospodarska komora Karlovac i Udruga računovođa i financijskih djelatnika Karlovac

Seminar o izmjenama poreznih i računovodstvenih propisa

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dvije dvorane s kojima raspolaže Županijske gospodarske komore Karlovac bile se popunjene do posljednjeg mjesta u vrijeme održavanja seminara o izmjenama poreznih i računovodstvenih propisa i pripremama za sastavljanje GFI za 2018. godinu koji su zajedno organizirali Županijska gospodarska komora Karlovac i Udruga računovođa i financijskih djelatnika Karlovac.

  Okupljene sudionike pozdravio je direktor Županijske gospodarske komore Karlovac Damir Furdek i iskoristio prigodu da pred tako velikim skupom predstavi novi projekt Hrvatske gospodarske komore Digitalnu komoru u okviru koje je članicama, javnosti i građanima ponuđena usluga Gospodarska mreža. Govorio je o koristima koje poduzetnici ostvaruju korištenjem ove informacijsko-komunikacijske digitalne platforme, načinu kako se prijaviti putem interneta i naglasio da je korištenje usluge Gospodarske mreže za članice Komore potpuno besplatno.

  U četiri sata koliko je seminar trajao predavači iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, Luka Orlović, Kornelija Sirovica i Miljenka Cutvarić obradili su temu sastavljanja GFI za 2018. godinu, ali i izmjene u čak šest zakona; Zakonu o porezu na dobit, Zakonu o računovodstvu, Zakonu o PDV-u, Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o doprinosima i  Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

  Na početku je bilo riječi o novinama koje donosi Zakon o porezu na dobit, izmjenama Zakona o računovodstvu, a spomenut je ponovo i eRačun. Najznačajniji naglasci sa seminara odnose se pak na proširenje snižene stope PDV-a na 5 posto na sve ljekove bez obzira izdaju li se na recept ili bez recepta te na knjige, novine i časopise koji se izdaju u elektroničkom obliku, zatim smanjenje stope PDV-a na 13 posto za dječje pelene, žive životinje, svježe meso i kobasice i slične proizvode od mesa, živu i svježu ribu, svježe povrće te suho mahunasto povrće, svježe i suho voće te jaja. Stopa 13 posto propisana je i za autorske honorare pisaca, skladatelja i umjetnika izvođača pod određenim uvjetima dok se standardna stopa PDV-a 25 posto smanjuje na 24 posto od 1. siječnja 2020.

  I Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak čije odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2019. godine donosi brojne novine:

  ukida se dohodak od osiguranja kao izvor oporezivog dohotka fizičkih osoba

  propisuju se novi neoporezivi primici fizičkih osoba

  proširuje se krug uzdržavanih članova obitelji i uzdržavane djece

  propisuje se nova porezna tarifa

  drugi dohodak ostvaren privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi oporezuje se stopom od 12% i smatra se  konačno oporezivim dohotkom

  propisuju se promjene u oporezivanju dohotka od imovine ostvarenog iznajmljivanjem stanova, soba i postelja putnicima i turistima itd.

  Od 1. prosinca 2018. godine počinju se primjenjivati i izmijenjene odredbe Pravilnika o porezu na dohodak kojim se propisuje novi neoporezivi primitak radnika. Osim dosadašnje prigodne godišnje nagrade koju poslodavac može radniku neoporezivo isplatiti u iznosu od 2.500,00 kuna godišnje, propisana je i mogućnost neoporezive isplate prigodne nagrade za ostvarene rezultate rada do iznosa od 5.000,00 kuna. Još jedna novina za poslodavce je i to što će se s isplatom plaće za mjesec siječanj 2019. godine, na plaću radnika obračunavati i plaćati samo doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje po stopi od 16,5 posto, umjesto po stopi 15 posto, a neće se više plaćati doprinos za zapošljavanje  i doprinos za zaštitu zdravlja na radu.

  Uslijedila su mnogobrojna pitanja na koja su predavači strpljivo i stručno odgovarali.