Karlovčani prije odlaska na skijanje dolaze u Ski servis "Cero"

Sedamnaest godina brige o skijama Karlovčana

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ski servis "Cero" počeo je sa radom prije sedamnaest godina na adresi Skopska 36 u Karlovcu, gdje se i danas nalazi.

  Od samog početka servis vodi vlasnik Borislav Cerovac, koji već duže vrijeme svoje dugogodišnje znanje i iskustvo prenosi na svog sina Ivana, studenta strojarstva, koji namjerava nastaviti taj obiteljski zanat.

  -Početak je bio veoma složen i zahtjevan. Nevjerojatno teško se dolazilo do informacija gdje i kako nabaviti bilo što od alata i materijala za servisiranje skija. Sve se radilo ručno. Rubnici su se brusili uz pomoć ručno izrađenih kutnika, klizne plohe su se krpale kapanjem plastike, a voskalo se običnom peglom. Sami smo izrađivali šablone za montažu vezova, jer su originalne profesionalne šablone bile preskupe i nedostupne. Malo po malo smo upoznavali ljude iz tog posla, pretežno Slovence koji su bili u tom poslu daleko ispred nas, i preko njih smo dolazili do prvih kutnika, turpija, šablona za vezove i drugo, kazao je vlasnik Borislav Cerovac.

  S dolaskom interneta i otvaranjem granica nekako je sve postalo dostupnije. Prije se moglo imati novaca, ali nije se moglo ništa kupiti, jer jednostavno nije bilo poznato gdje i kako.

  Danas je to potpuno drugačije. Može se sve nabaviti, samo je veoma skupo. Strojevi su se nekada nabavljali da bi se moglo odraditi što više posla u što kraćem vremenu, međutim, danas se plaća kvaliteta. Tehnologija se razvija strašno brzo i taj razvoj je vrlo zahtjevno pratiti.

  -Mi smo počeli sa jednim malim strojem ručne izrade, pa smo polako rasli i nabavljali svakih par godina druge, modernije strojeve. Danas naš servis raspolaže strojevima vodećih svjetskih firmi i tehnologijom obrade koja će zadovoljiti i najizbirljivije ukuse i prohtjeve. Također stalno radimo na edukaciji i prikupljanju novih znanja kako bismo što uspješnije pratili svjetske trendove. Priče o ručnom brušenju rubnika, ručno rađenim servisima, danas više ne drže vodu. Žao nam je što ćemo možda razočarati neke ljude koji i dalje misle da je ručni servis kvalitetniji od strojnog. Danas takav servis nije u niti jednom segmentu bolji. Dovoljno je znati da se serviseri Svjetskog kupa danas koriste strojevima za brušenje i poliranje rubnika, za izradu različitih struktura klizne plohe i slično. Većina stvari se jednostavno ručno ne može više odraditi sa odgovarajućom kvalitetom, a kamoli precizno i kvalitetno kako to omogućuje korištenje specijaliziranih strojeva. Osim servisiranja u našoj ponudi je i iznajmljivanje skijaške opreme. Konstantno ulažemo u nabavu opreme za najam, kako bismo odgovorili na sve zahtjeve naših mušterija. Raspolažemo dovoljnim brojem skija, pancerica, štapova i kaciga za sve uzraste. Imamo lijepu suradnju sa vrtićima i školama koji vode djecu i učenike na zimovanja, rekao je Cerovac.

  Servis je od nedavno partner Hrvatske udruge ljubitelja skijanja, koja od ove sezone organizira jednodnevne skijaške izlete autobusom sa polaskom iz Karlovca. Članovi Hrvatske udruge ljubitelja skijanja imaju popust na servis skija u servisu, kao i pripadnici HGSS-a. Informacije o servisu mogu se naći na stranici www.facebook.com/ski.servis.cero.