Ukupno je bilo uključeno 198 polaznika, a vrijednost svih programa bila je oko 2 milijuna kuna

Sedam zaštitara danas dobilo uvjerenja o osposobljenosti

VIŠE IZ RUBRIKE

  Sedam nezaposlenih osoba, četiri žene i tri muškarca uspješno je završilo program osposobljavanja za zaštitare te su im danas uručena uvjerenja. Edukacija je trajala mjesec dana, počela je u prosincu prošle godine, provodilo ju je Pučko otvoreno učilište iz Zagreba, a financirao Hrvatski zavod za zapošljavanje.

  Ovo je bila posljednja grupa od 25 nezaposlenih koja je u ovom ciklusu uspješno završila edukaciju za zaštitare. Predstojnica karlovačkog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje Ivana Mehle među ostalim je naglasila da HZZ jako puno ulaže u obrazovanje i edukaciju svojih stranaka, pa je tako prošle godine u Karlovcu održano 17 različitih edukacija.

  -Nisu to bile samo standardne edukacije za područje građevine i turizma, već su to bile edukacije i za određena informatička zanimanja, učenje stranih jezika, i drugo, s kojima ćemo nastavit ćemo i ove godine. Ukupno je bilo uključeno 198 polaznika, a vrijednost svih programa bila je oko 2 milijuna kuna. Najtraženija a ujedno najpopularnija zanimanja su zaštitari i zavarivači, koji na dobivanje posla ne čekaju, već ih posao praktički čeka odmah po završenom osposobljavanju. Tečaj za zaštitara traje oko mjesec i pol dana dok za zavarivače zbog složenosti posla znatno duže, oko pola godine, kaže Mehle.

  Edukacija je počela 2. prosinca 2019.g., i bila je podijeljena u nekoliko cjelina. Tako da su polaznici u mjesec dana morali savladati teoriju i praksu koja je uključivala tehnike samoobrane, poznavanje i rukovanje oružjem kao i precizno gađanje.

  Sve je primjetnije da se na osposobljavanje za ova tipično muška zanimanja kao što su zavarivači i zaštitari vrlo često javljaju žene, a razlog tome je kako kaže voditelj programa na Pučkom otvorenom učilištu iz Zagreba, Petar Ćurčić nastupila je sveopća potreba i borba za poslom i za zaposlenjem. (rb)

  Foto:i.č.