Prvi Karlovački

“Sedam veličanstvenih” iz Karlovačke županije

22.06.2019

Mozaik

Predstavljeno 24. izdanje knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti" i dodijeljene plakete "Restaurant Croatica"

Sedam restorana s područja Karlovačke županije našlo je svoje mjesto u knjizi-vodiču “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti” za 2019/2020. godinu. Riječ je o najrelevantnijoj i najstarijoj publikaciji ove vrste u Hrvatskoj, a predstavljena je na svečanosti u Rijeci i to u jedinstvenom prostoru “Marine”, broda koji je i hotel i motel i restoran u jednom. Među perjanicama hrvatske gastronomske ponude su i već renomirani restorani s područja Karlovačke županije. To su “Žganjer” iz Malog Erjavca i “Lovački rog” iz Karlovca koji su u ovu reprezentativnu publikaciju uvršteni 22. godinu zaredom. Slijedi “Restoran DP” iz Zvečaja koji je povjerenje svojih gostiju zaradio 17. godinu uzastopce, jednom manje to krasi “Gradinu” iz Josipdola, dok je “Frankopan” iz Ogulina jedanaestu godinu u ovoj uglednoj publikaciji. Po treći puta među laureatima je restoran “Mirjana-Rastoke” iz Nikšića kod Slunja, a po drugi puta “Lovački dom Muljava” iz Vojnića. Svi ovi restorani na svoja će vrata zalijepiti etiketu “Restaurant Croatica” koja dokazuje da su među 100 vodećih hrvatskih restorana, dok će na zid postaviti istoimenu plaketu. Publikaciju “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti” izdaje Abisal biblioteka a ovo 24. po redu ostvarenje uz tiskovno ima i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige.

– Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2018. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica” iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude, kazala je uz ostalo voditeljica projekta Karin Mimica.

Uz nju, najveću zaslugu što ova prestižna publikacija izlazi toliko dugo zasigurno imaju i mnogi njezini višegodišnji suradnici Nikola Serdar, Vlatko Ignatoski, Marina Selak, Nikica Karamarko, Šime Ćoza, Siniša Križanec i mnogi drugi. Vodeći restorani birani su kroz četiri stupnja izbora. Glasovali su posjetitelji portala Gastronaut.hr, na terenu je istraživanjem obuhvaćeno više od 2500 samostalnih i hotelskih restorana s detaljnim upitnicima o njihovoj usluzi i ponudi, analizirani su jelovnici i vinske karte pa je konačna lista dobivena uzimajući u obzir sve ove faktore. Ukupnu listu i materijale restorana pregledao je i potvrdio Časni odbor projekta.  U 24 godine među Restaurant Croatica uvršteno je ukupno 476 restorana, a titulu je svih ovih godina obranilo 6 hrvatskih restorana. U provođenju ove opsežne akcije usko se surađuje, kako s mnogim domaćim novinarima tako i s Međunarodnom udrugom turističkih novinara i pisaca FIJET, Udrugom hrvatskih restoratera, Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija te s kolegama koji svojim projektima šire gastronomsku kulturu u susjednim zemljama. Ovogodišnja dodjela plaketa održana je u suorganizaciji Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke i Udruge hrvatskih restoratera kao i mnogih sponzora čiji su se proizvodi po završetku predstavljanja knjige i dodjele priznanja, kušali. Na svečanosti je najavljen i početak glasovanja za 100 najboljih restorana koji će biti uvršteni u jubilarno, 25. izdanje knjige za 2020/2021. godinu. (ZP)