Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

"Šećerna bolest je pošast današnjice"

VIŠE IZ RUBRIKE

Treba voditi zdrav život

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, 17. studenog, Karlovačka županija i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, u prostoru Županije organizirali su mjerenje tlaka i šećera u krvi, te predavanje pod nazivom „Život sa šećernom bolešću“.

Doktor Davor Plažanin, specijalist epidemiologije i voditelj Odsjeka za javno zdravstvo  u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije tom je prilikom izjavio:

-Obilježavajući Svjetski dan šećerne bolesti pokušavamo naglasiti  koliko je šećerna bolest istaknuti problem općenito u javnom zdravstvu i koliko je važno rano otkrivanje i rani početak stavljanja pod kontrolu bolesti, odnosno zaštita zdravlja ljudi, izjavio je Blažanin.

Kod samog početka dijabetesa, kako je naveo, nema nekih posebnih simptoma, osim što je istaknuta pojačana žeđ, a pravi simptomi dolaze tek kada bolest uznapreduje, kada već uzrokuje oštećenja organizma i tada se pojavljuje širok spektar simptoma. Stoga je istaknuo kako bi građani barem jednom godišnje trebali izmjeriti šećer. Naglasio je kako su normalne vrijednosti do 5,5 mmol/l, te ukoliko je veća vrijednost od toga do nekih 6,5 ili 7 mmol/ l, još se uvijek to može pokušavati kontrolirati s prehranom, ali sve vrijednosti više od toga zahtijevaju dodatnu terapiju.

Podsjetio je i kako je redoviti mit u općoj populaciji da se jedenjem slatkog i pijenjem slatkih napitaka  izaziva šećerna bolest, što u biti nije istina.

-To svakako pridonosi riziku, ali indirektno, jer jedan od velikih rizika za razvoj šećerne bolesti je debljina. Slatki napitci i jedenje slatkog uzrokuje debljinu i tako indirektno i povećava rizik od razvoja šećerne bolesti, pojašnjava.

Što se tiče prevencije, poručio je građanima kako bi trebalo pripaziti na zdravu prehranu i više se baviti tjelesnom aktivnošću, odnosno kako je "prevencija za šećernu bolest voditi zdrav život".

Karlovačka županija je što se tiče šećerne bolesti koja je pošast današnjice, u prosjeku Hrvatske, a problematično je što postoji puno slučajeva koji nisu otkriveni.

-Imamo jako puno ljudi koji imaju šećernu bolest, a zapravo to ne znaju. Stoga je i cilj ovakvih akcija da među mlađom populacijom pokušamo otkriti ljude koji su ili pod rizikom ili već počinju razvijati šećernu bolest, da se to na vrijeme otkrije i na vrijeme počne liječiti, poručio je Plažanin.

Podsjetio je i kako su oni uvijek izlazili među opću populaciju i radili akcije za građane na otvorenom, a sada su se odlučili za malo drukčiji pristup.

-Nama je cilj doći do mlađih ljudi, do radne populacije, a to je najjednostavnije ako uđemo u neku tvrtku gdje nam poslodavac omogući da radnicima ponudimo mini sistematski pregled na kojem bi iskontrolirali te vrijednosti. Ovim putem pozvao ako ima zainteresiranih, mi smo uvijek voljni izaći na teren i pružiti usluge, poručuje Plažanin.

U Županiji je danas o svom nesvakidašnjem iskustvu s ovom bolešću govorio Bruno Dujmović iz  Odsjeka za informatiku i uredsko poslovanje Bruno Dujmović, a predavanje je održao Dragan Božičević, dr. med, spec. interne medicine, subspecijalist dijabetolog-endokrinolog.