iz maminog kutka

Savjeti koji će pomoći vašem djetetu da se prilagodi školi

VIŠE IZ RUBRIKE

đačke muke

Anksioznost utječe na tijelo i može rezultirati stvarnim želučanim tegobama, osobito kod djece. Stoga nije neobično da djeca trebaju dodatnu pomoć pri prilagodbi na početak škole.

Pomozite djetetu kod zbližavanja s učiteljem

Djeca se trebaju osjećati povezano s odraslom osobom za koju misle da će ih zaštititi. Kada nisu sa svojim roditeljima, moraju prenijeti fokus svoje privrženosti na svog učitelja ili su će biti previše zabrinuti da bi se smirili i učili.

Ako primijetite da se vaše dijete ne osjeća dobro u školi, odmah se obratite učitelju. Samo objasnite da se vaše dijete još nije prilagodilo. Svaki iskusni učitelj će ga razumjeti i posvetiti mu malo više pažnje. Mnogi učitelji djetetu daju poseban posao, tako da se osjećaju povezanima.

Pomozite djetetu kod povezivanja s drugom djecom

Djeca se trebaju osjećati povezano s barem još jednim djetetom. Pitajte učiteljicu je li primijetila s kim se vaše dijete druži. Pitajte svoje dijete koju bi djecu željelo pozvati da se igraju, savjetuje Mamin kutak.

Dajte svom djetetu priliku da vas zagrli tijekom dana

Za mnogu je djecu najveći izazov reći zbogom mami. Razvijte ritual rastanka, poput zagrljaja i riječi: “Volim te!”. Većina djece voli plastificirane slike obitelji u ruksaku.

Pomozite mu da izrazi svoje brige i shvati da se može nositi s njima

Većina školske tjeskobe uzrokovana je brigama koje bi odrasli mogli smatrati iracionalnima, poput straha da ćete umrijeti ili nestati dok su oni u školi. Podržite svoje dijete da izrazi sve brige koje ga muče. Zapamtite da je strah briga da nećemo moći podnijeti nešto. Dakle, umjesto da samo uvjeravate svoje dijete, osnažite ga rješavanjem problema. Pustite ga da smisli rješenja, ali svakako se uključite s primjedbom da će sva djeca tražiti nekoga s kime će sjediti.

Zatim ga zamolite da zamisli kako bi se nosio s tim da se njegov strah doista ostvari i da traži nekoga s kim bi sjedio. Pomozite mu da vidi sebe kako mirno razgledava prostoriju tražeći poznata lica, prilazi i govori nešto poput “Tako mi je drago što te vidim.”. Vaš cilj u ovoj raspravi je pomoći mu da shvati da ima unutarnje snage da se nosi s bilo kojom situacijom s kojom se susreće. Pobrinite se da završi ovu raspravu s pozitivnom slikom u svom umu kako se uspješno nosi s onim što ga brine.

Smirite njegove strahove

Djeca su “programirana” da od roditelja traže uvjeravanje o tome što je opasno, a što nije. Objasnite djetetu da je sasvim normalno biti malo zabrinut zbog nove situacije, ali da može vjerovati svom učitelju da će se on pobrinuti za njega.

Ponudite svoje pozitivne školske priče. Istaknite da ljudi koji se vole prirodno ne vole rastanak. Završite svaki razgovor s uvjeravanjem “Znaš da se uvijek vraćamo jedno drugome” kako bi mogla ponoviti ovu rečenicu u sebi ako se brine.

Pomozite svom djetetu da se nasmije kako ne bi moralo plakati

Smijanje je način na koji vaše dijete daje oduška tjeskobi, a svako dijete koje prolazi kroz tešku prilagodbu u školu osjeća se iznutra tjeskobno i uplašeno.

Dajte mu što više prilika za smijeh. Ako možete svako jutro provesti neko vrijeme igrajući igru jurnjave po svojoj kući ili što god ga natjera na smijeh, shvatit ćete da njegovo odlazak u školu svakim danom ide lakše i lakše. Iznimka od ovoga je škakljanje, jer ono uključuje različito područje mozga i može čak aktivirati hormone stresa.

Umjesto toga, ganjajte ga po kući ili se tucite jastucima.

Ostanite povezani

Započnite dan svog djeteta petominutnim maženjem u krevetu ili na kauču. Pobrinite se da svaki dan nakon škole kada ste ponovno zajedno, imate posebno vrijeme sa svakim djetetom kako biste čuli sve o njegovom danu.

Budite oprezni zbog znakova zašto je vaše dijete zabrinuto

Većinu vremena, djeca su dobro nakon nekoliko tjedana. Ali povremeno, njihova nezadovoljstvo ukazuje na ozbiljniji problem: maltretiraju ga, ili ne vidi ploču, ili ne razumije ništa i boji se progovoriti.

Postavljajte smirena pitanja o njegovom danu, pažljivo ga slušajte i razmislite o onome što vam govori kako bi nastavio govoriti. Započnite razgovor zajedničkim čitanjem knjiga o školi.

Dođite nekoliko minuta ranije da pokupite dijete

Ako dijete izađe iz škole i ne vidi vas odmah, to može pogoršati njegove brige.

Stvorite mirnu rutinu s ranim odlaskom na spavanje i mirnim jutrima

Ako morate probuditi svoju djecu ujutro, ona ne spavaju dovoljno. Djeca koja nisu dobro odmorena nemaju unutarnje snage da se nose s oproštajima, a još manje s naporom školskog dana. Idite rano u krevet kako biste se mogli mirno nositi s jutarnjim stresom.