Prvi Karlovački

Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije dao podršku apelu bolnice

Autor: Ksenija Begović

23.10.2020

Karlovac

U Karlovačkoj županiji živi gotovo 17.000 osoba s invaliditetom, a oko 5.000 su osobe sa najtežim vrstama invaliditeta i višestrukim oštećenjima zdravlja i koji kao takvi spadaju u visoko rizičnu skupinu

Nakon jučerašnjeg apela iz Opće bolnice Karlovac prema građanima, podršku Bolnici daje Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Ovim putem podržavamo apel zamjenice ravnatelja OB Karlovac dr. Mirjane Lončarić Katušin i dr. Tutek upućen javnosti o nužnosti razumnog i racionalnog korištenja bolničkih kapaciteta u vrijeme pandemije izazvane virusom COVID-19. Od iznimne je važnosti da svi budemo odgovorni prema sebi, svojim najbližima i onima od kojih očekujemo pomoć i zdravstvenu skrb. Također želimo skrenuti pozornost našim sugrađanima, donositeljima odluka u lokalnoj zajednici i zdravstvenim djelatnicima da u Karlovačkoj županiji živi gotovo 17.000 osoba s invaliditetom, a oko 5.000 su osobe sa najtežim vrstama invaliditeta i višestrukim oštećenjima zdravlja i koji kao takvi spadaju u visoko rizičnu skupinu. O našim sugrađanima s invaliditetom u najvećoj mjeri skrbe članovi obitelji, udruge osoba s invaliditetom ,osobni asistenti, tumači/prevoditelji na hrvatski znakovni jezik i videći pratitelji koji im neumorno od početka pandemije svakodnevno pružaju izravnu pomoć. I među ovom populacijom u narednom razdoblju možemo očekivati značajniju pojavnost zaraze COVID-19 virusom i zato naglašavamo važnost dostupnosti bolničkih kapaciteta i zdravstvenog osoblja za one kojima to bude neophodno. Apeliramo na Stožer civilne zaštite Karlovačke županije i stožere u gradovima i općinama da u planiranju mjera za zaštitu građana u vrijeme pandemije vode računa o ovoj skupini građana i uvažavaju specifične načine zadovoljenja njihovih potreba. Udruge osoba s invaliditetom raspolažu potrebnim znanjima i informacijama koje stavljaju na raspolaganje svima koji mogu pomoći osobama s invaliditetom. Apeliramo na naše sugrađane da slušaju preporuke epidemiologa o sprječavanju širenja zaraze ali i preporuke svojih liječnika obiteljske medicine kako bi umanjili pritisak na zdravstveni sustav.

Također izražavamo zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima i svim drugim službama koje čine sve u svojoj moći da ovo vrijeme lakše prebrodimo i iziđemo osvješteniji za potrebe najranjivijih članova naše zajednice, istaknuto je u priopćenju županijskog Saveza udruga osoba s invaliditetom, na čelu s predsjednicom Blaženkom Presečan.

Apel su podržale slijedeće članice Saveza: Društvo multiple skleroze KŽ, Udruga invalida rada Karlovačke županije, Udruga gluhih i nagluhih KŽ, Udruga UOSIKAŽU, Udruga slijepih USKA, Udruga spinalno ozlijeđenih KaSPIN te Udruga slijepih Karlovačke županije.