S građevinarima o aktualnostima u djelatnosti

Sastanak u Županijskoj gospodarskoj komori Karlovac s građevinarima

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na sastanku s građevinskim tvrtkama Karlovačke županije, koji je uz nazočnost župana Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića sa suradnicima i direktora Vodovoda i kanalizacije Nikole Rogoza, održan danas u Županijskoj komori Karlovac raspravljalo se o aktualnom stanju i trendovima u djelatnosti. U svom izlaganju, predsjednik karlovačke komore Zlatko Kuzman istaknuo je kako je građevinska djelatnost u Republici Hrvatskoj bila izuzetno pogođena godinama krize na što ukazuju podaci da je u odnosu na 2008. godinu prošlogodišnja vrijednost izvršenih građevinskih radova manja za 41,6 posto, za 42,6 posto manji je broj odrađenih sati, dok je broj ljudi na gradilištima manji za 37,6 posto.

    -Iako u posljednje tri godine ti fizički pokazatelji rastu, građevinarstvo se u Hrvatskoj još nije vratilo na razinu predkrizne 2008. godine. Za razliku od nacionalne razine, prateći pokazatelje građevinarstva u Karlovačkoj županiji, možemo utvrditi puno bolje trendove.  Ukupni prihod ostvaren u 2017. godini u odnosu na 2008. godinu veći je za 40 posto, dobit za 35 posto, gubitak je pao za čak 55 posto, dok je prosječan broj zaposlenih rastao za oko 19 posto, kazao je Kuzman.

    Kao jedan od problema u poslovanju građevinari su istakli nedostatak radne snage. Nedostatak djelomično rješavaju zapošljavanjem stranaca, za što je u prošloj godini u županiji izdano 609 dozvola, dok podizanjem plaća i dodatnim beneficijama nastoje održati postojeću razinu zaposlenosti. Suglasili su se da to nije dugoročno održivo rješenje, već se ono mora tražiti i u hrvatskom obrazovnom sustavu jer su radna mjesta u ovom sektoru sve bolje plaćena. Osim o aktualnostima iz poslovanja, bila je ovo prilika da se sudionicima sastanka prezentiraju i  planovi vezani uz projekte komunalne infrastrukture u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. (b.o.)