Osim klizišta u Mjesnom odboru Gornje Stative napravljena su klizišta u MO Sjeničak- Utinja, zatim u MO Popović Brdo kao i na Vukmaniću

Sanirano klizište u Gornjim Stativama, uskoro sanacija klizišta u Skakavcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na području grada Karlovca od 2014. godine pojavilo je 27 bujičnih klizišta. Unatrag nekoliko godina Grad Karlovac u suradnji s Hrvatskim vodama provodi njihovu sanaciju. Jedno od saniranih je i klizište u Gornjim Stativama koje su predstavnici gradske uprave obišli danas.

  Prema riječima pročelnice za komunalno gospodarstvo Hermine Komanac ovo je jedno od saniranih klizišta u prošloj godini.

  -U 2019. smo odradili četiri takva klizišta koja smo mogli napraviti preko održavanja u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo jer su prospekcijama kategorizirana kao klizišta srednjeg ili niskog rizika. Ovo klizište je napravljeno uz pomoć zida od gabiona. To nam se kroz nekoliko godina kako saniramo klizišta pokazalo kao rješenje koje je dosta trajno, kvalitetno i učinkovito. Osim ovog u Mjesnom odboru Gornje Stative napravljena su klizišta u MO Sjeničak- Utinja, zatim u MO Popović Brdo kao i na Vukmaniću. Ukupan iznos izvedenih klizišta je nešto više od 900.000 kuna.

  Uz sanaciju klizišta u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša pripremala se potrebna dokumentacija za sanaciju još nekih klizišta, kako je istaknula pročelnica Ana Hranilović Trubić.

  -UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša je u 2019. godini izradio projektnu dokumentaciju za pet klizišta, idejne projekte za klizišta u Manjerovićima, Donjem Sjeničaku, Zadobarju i Sucima, a za klizište u Skakavcu izradili smo glavni projekt. Izradi glavnog projekta prethodili su geotehnički pripremni radovi. Za sve te projekte i za geotehničke istražne radove uložili smo 450.000 kuna koje je pola financirao grad Karlovac, a pola Hrvatske vode.

  U ovoj godini plan je izraditi glavne projekte za preostala četiri klizišta, dok bi u Skakavcu trebali započeti radovi na sanaciji.

  -Za klizište u Skakavcu plan nam je ishoditi građevinsku dozvolu i u proljeće provesti javnu nabavu, izabrati izvođača i sanirati to klizište. Procijenjena vrijednost tih radova prema projektnoj dokumentaciji je milijun i 750 tisuća kuna. Predviđeno je da se klizište sanira gabionskim zidom u dužini od 94 metra, promjenjive visine od tri od osam metara. Time ćemo omogućiti sigurnost djece OŠ Skakavac budući da se klizište nalazi u neposrednoj blizini škole. Uklonit ćemo i uzrok nastanka tog klizišta jer će se sanirati podzemne i procjedne vode, dodala je Trubić.

  Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak je napomenuo da je u protekle dvije godine uloženo oko 2,5 milijuna kuna, što u projektnu dokumentaciju, što u same radove.

  -Hrvatske vode su osmislile program sanacije bujičnih klizišta i mi smo uspjeli ući u taj program. Na raspolaganju je 4,6 milijuna kuna. Radi se o novcu Hrvatskih voda, a isto toliko mi trebamo osigurati, ali kroz tri godine. Naime, potpisali smo ugovor u srpnju prošle godine. Za 2020. godinu mi ćemo uložiti više od pet milijuna kuna, kroz održavanje oko 900.000 kuna, a preostali novac preko Odjela za izgradnju. Vjerujemo da ćemo ove godine značajan broj tih klizišta realizirati i taj program ćemo nastaviti i iduće godine, kazao je Mrzljak.

  Foto: Igor Čepurkovski