Prvi Karlovački

Sanirana i uređena prilazna rampa Poliklinici SUVAG

Autor: Renata Benković

24.07.2019

Karlovac

Najčešći problemi su govorno-jezične prirode, dakle jezik, ali primjetan je i sve veći broj pacijenata koji imaju problema s komunikacijskim vještinama, kao i broj relativno mlađih odraslih osoba, koje su preživjele bolesti krvnih žila glave i povrede mozga

Osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću odsad će lakše i jednostavnije dolaziti na terapeutske postupke u zgradu Poliklinike SUVAG u Karlovcu, jer su nedavno završeni radovi na sanaciji i uređenju prilazne rampe. Sredstva je osigurala Karlovačka županija kao osnivač ustanove, u iznosu od 41 tisuću kuna iz decentraliziranih sredstava.

Tim povodom SUVAG je danas obišla zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, koja je na početku zahvalila ravnateljici ustanove Vesni Pavlačić na odličnoj organizaciji rada i koordinaciji stručnog tima.

Karlovačka županija od dvadeset zaposlenih u Ustanovi financira s 280 tisuća kuna troškove za dva logopeda te iz decentraliziranih sredstava izdvaja još 80 tisuća kuna kako bi sva djeca, njih 150 na dnevnoj razini, ali i odrasle osobe dobili usluge koje su im potrebne, kaže zamjenica župana. Važno je napomenuti da Poliklinika SUVAG brine za sve dobne skupine, što preventivno što dijagnostički što terapeutski djece i odraslih osoba sa govornim, glasovnim  i jezičnim teškoćama i to ne samo s područja naše županije već i šire.

Upravo su djeca u 85 posto slučajeva pacijenti, koji imaju razne neuro motoričke teškoće i razne organske disfunkcije pa je Županija prepoznala vrijednost projekta, kojeg je sufinancirala, u cilju jednostavnijeg i lakšeg dolaska i pristupa u ordinacije, učionice ili na terapije.  Jer djeca, kaže Hajsan Dolinar  koja od najranije dobi imaju teškoće govora, izražavanja, jezičnih problema, a kasnije disleksije, disgrafije, diskalkulije teško se uključuju u odgojno obrazovni program, a ova ustanova sa cijelim svojim stručnim timom doista omogućuje savladavanje nastavnog programa, što znači bolji uspjeh u školi a time i lakše integriranje u redovni sustav obrazovanja.

Ravnateljica SUVAG-a Vesna Pavlačić istaknula je veliku podršku i pomoć čelništva Županije koje ih svesrdno podržava u svim njihovim projektima i cjelokupnom radu.

Inače, Poliklinika SUVAG zdravstvena je ustanova koja obavlja specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu iz djelatnosti otorinolaringologije i pedijatrije, koja uključuje dijagnostičku obradu i medicinsku rehabilitaciju osoba svih dobnih skupina s jezično – govorno – glasovnim teškoćama, djece s neuro/motornim oštećenjima, s organskim disfunkcijama središnjeg živčanog sustava te osoba s komunikacijskim teškoćama, koje su najčešće posljedica moždanih udara.

Iako novodijagnosticiranih osoba tijekom godine bude oko 850 u našu Polikliniku na dnevnoj dolazi u prosjeku 150 pacijenata, kaže ravnateljica Pavlačić, od kojih su 85 posto djeca, a ostalo su odrasle osobe. Broj djece koja imaju određenih govornih poteškoća u posljednjih godinu i pol dana ne raste, za razliku od prije kad je bilo slučajeva da su nam dolazile i bebe.

Najčešći problemi su govorno-jezične prirode, dakle jezik, ali primjetan je i sve veći broj pacijenata koji imaju problema s komunikacijskim vještinama, kao i broj relativno mlađih odraslih osoba, koje su preživjele bolesti krvnih žila glave i povrede mozga, kao što su moždani udari i neuro-degenerativne bolesti, zatim osobe nakon karcinoma larinksa. Svi oni uz pomoć naših stručnjaka uče ponovo govoriti, odnosno svladavju ezofagealni govor, zaključuje Pavlačić. (rb)

foto: i.č.

 

 

 

 

 

 

Autor: Renata Benković