Prvi Karlovački

Sanacija Paviljona Katzler bit će sufinancirana iz sredstava prikupljenih spomeničkom rentom

Autor: Branko Obradović

30.10.2020

Karlovac

Grad Karlovac iz sredstava spomeničke rente za ovaj zahvat izdvojit  će 10 tisuća kuna subvencije

Paviljon Katzler jedan je od ovogodišnjih objekata čija sanacija stolarije bit će sufinancirana iz sredstava prikupljenih spomeničkom rentom. Ukupna iskazana vrijednost radova koji će biti izvedeni na Paviljonu je 23.542,50 kuna, a Grad Karlovac iz sredstava spomeničke rente za ovaj zahvat izdvojit  će 10 tisuća kuna subvencije.

Povijest malog paviljona Katzler počinje 1891. godine kada je paviljon napravljen kao izložbeni uzorak za Gospodarsku izložbu u Zagrebu. Ovaj mali dragulj velikog sjaja na samom obodu Zvijezde nije samo suvenirnica, muzej, galerija u jednom već i točka susreta, slučajnih i namjernih.

U ovogodišnjem ciklusu obnove objekata iz sredstava spomeničke rente, prije Paviljona Katzler, obnovljena je stolarija na objektu u Ulici Ivana Mažuranića, u Zvijezdi.

Od ukupno deset projekata koja su ostvarila pravo na subvencioniranje iz spomeničke rente sedam prijavitelja odlučilo se na korištenje subvencije i daljnju realizaciju obnove. Zahvati koji su u planu odnose se na pročelja, stolariju, statičku sanaciju i krovišta.

Ostali korisnici subvencija svoje radove trebaju privesti kraju do kraja godine, ukoliko im to pandemijske okolnosti dozvole.

Spomenička renta propisana je Zakonom o očuvanju kulturne baštine i zakonska je obveza za sve koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnim kulturnim objektima, odnosno u zonama zaštite. Visina spomeničke rente se kreće od jedne do četiri kune po kvadratnom metru, ali karlovačko Gradsko vijeće odlučilo je da to u Karlovcu bude zakonski minimum odnosno tek jednu kunu. U Karlovcu ima 500-tinjak obveznika plaćanja spomeničke rente, a od sredstava koja se naplate 60 posto ostaje u proračunu Grada Karlovca, dok se ostatak slijeva u državni proračun. Sredstva prikupljena naplatom koriste se isključivo za obnovu objekata.

Podsjetimo, ove godine, zbog pandemijskih okolnosti, četiri mjeseca se nije vršila uplata spomeničke rente.