Prvi Karlovački

Samostalna izložba crteža i slika karlovačkog akademskog slikara Alfreda Freddya Krupe

Autor: Branko Obradović

26.05.2020

Kultura

Izložba će biti otvorena u četvrtak u Galeriji Kraluš u Pučkom otvorenom učilištu u Svetom Ivanu Zelini

U Galeriji Kraluš u Pučkom otvorenom učilištu u Svetom Ivanu Zelini, u četvrtak, 28. svibnja u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba crteža i slika karlovačkog akademskog slikara Alfreda Freddya Krupe, kao i predstavljanje slikareve nove stručne knjige udžbeničkog tipa “Mislite! Think!”. Na ovoj samostalnoj izložbi, nakon nepredviđene odgode otvorenja radi izbijanja pandemije COVID-19 u ožujku ove godine, posjetitelji će moći razgledati 23 nova slikareva rada nastala 2019. i 2020. godine, većinom kombinirane tehnike, eksperimenti miješanja drugih slikarskih, crtačkih i grafičkih tehnika s temeljnom tehnikom tuša. Radi se o još jednoj realizaciji vlastitog programa napisanog 1996. godine, a koji se danas smatra manifestom međunarodnog slikarskog pokreta New Ink Art, tj. jednim od njegovih temeljnih dokumenata.

-Izloženi radovi u tušu, akrilu i kombiniranim tehnikama koji su pred nama, većinom su nastali nakon izložbe u Galeriji Karas, te do sada nisu bili izlagani. I za njih također vrijedi konstatacija koju je slikar iznio u intervjuu povodom te izložbe: “Po motivima, to su krajolici, vedute, aktovi, radovi inspirirani japanskim drvorezima, trenutnom osobnom i društvenom situacijom…”. Te riječi odaju da iza Krupinih prikaza pejzaža, gradskih vizura i ženskih aktova koji su pred nama, valja naslutiti dublje slojeve značenja, i da su ti, klasični slikarski motivi, zapravo tek “izlike”, kroz koje umjetnik progovara o svojim životnim promišljanjima, te o svekolikoj, ne osobito vedroj situaciji naše današnjice, napisao je u predgovoru kataloga izložbe likovni kritičar Ante Vranković.

Dvojezična knjige “Mislite! Think” 99. je knjiga u Maloj biblioteci “Dragutin Domjanić” i predstavlja prvo hrvatsko, znatno prošireno i grafički obogaćeno izdanje umjetnikove knjige “Tekstovi 1994.-2017.”, objavljene 2018. godine u SAD-u. Prigodom otvorenja izložbe i predstavljanja knjige govoriti će urednik knjige i autor predgovora izložbe povjesničar umjetnosti Ante Vranković, kustos galerije Marijan Grakalić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vesna Bičak Dananić te studentica slikarstva Mateja Majcen. Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja. (b.o.)

Autor: Branko Obradović