Prvi Karlovački

Sadnjom stabala obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Autor: Sunčica Laić

22.05.2020

Županija

Sadnjom četiri nove sadnice stabala i to dva javora i dva divlja kestena, u Vrbanićevom perivoju danas je obilježen Međunarodni dan parkova, Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj u okviru projekta „Živjeti s parkom“.

Direktor tvrtke Zelenilo, Tomislav Vukelić rekao je kako je poznato da je Karlovac grad parkova, te kako se tvrtka Zelenilo trudi da svojim sugrađanima i svima ostalima koji posjećuju Karlovac što više uljepša njihov dolazak i boravak u gradu.

-Održavamo sve zelene površine i parkove grada Karlovca, od košnje, uređenja cvjetnjaka, ružičnjaka, orezivanja živica i stabala, sadnje stabala i drvoreda u gradu Karlovcu, istaknuo je između ostalog Vukelić.

Istaknuo je kako Grad Karlovac u ovom trenutku ima zasađenih 11 tisuća stabala, od kojih najviše lipa, divljeg kestena, breze i javora.

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je kako je pod parkovima 150 tisuća kvadratnih metara površine grada Karlovca, a po čemu smo u Hrvatskoj vjerojatno najprepoznatljiviji.

-Naravno da smo svi ponosni na svoje parkove i svakodnevno ih koristimo. Ovim putem zahvaljujem i tvrtki Zelenilo i ustanovi Natura Viva što zaista svojim stručnim radom vode brigu o našim parkovima, jer priroda kao takva pogotovo kad je na neki način na dnevnoj razini na raspolaganju građanima, ipak zahtjeva da se o njoj brine ne samo na ovoj emotivnoj razini što nam se sviđa i što ju volimo, nego i na ovoj stručnoj i mislim da je to jedna dodana vrijednost grada Karlovca, istaknuo je Mandić.

Rekao je kako je Turistička zajednica grada Karlovca ove godine osmislila jednu posebnu kampanju promoviranja našeg grada kao grada u parku.

-Malo nas je ova korona zaustavila i srezala financije, ali naći ćemo neki drugi malo povoljniji način da nastavimo s tim. Parkovi su osim kulturne i prirodne baštine definitivno turistički potencijal našega grada i na tome svi zajedno možemo i moramo raditi, poručio je gradonačelnik.

Zamjenica župana, Martina Furdek Hajdin rekla je kako je 33 posto Karlovačke županije u nekom vidu zaštite, ili je to mreža Natura 2000 ili neka vrsta zaštite koja proizlazi iz Zakona o zaštiti prirode.

-To je podatak koji predstavlja jednu veliku vrijednost, ali i jedan veliki izazov. Svi oni koji rade na toj zaštiti kao institucije ili na promociji zaštite znaju da je to naša vrijednost. S druge strane oni koji žele u okviru toga nešto i promijeniti nalaze tu činjenicu možda ponekad kao zaprekom i kao zabranom, tako da u tom dijelu postoji velika potreba za znanjem, za obrazovanjem, za širenjem svijesti, jer jednako tako moramo biti svjesni da ako o prirodi ne budemo o njoj vodili dovoljno pažnje, neće biti niti trajno vrijedna, naglasila je Furdek Hajdin.

Ujedno je zahvalila ustanovi Natura Viva koja, kako je naglasila, u svojim projektima koji su često financirani i europskim novcem, radi na obrazovanju, edukaciji ponajviše djece u školama a isto tako vrednuje ovaj prostor u turističkom i smislu gospodarskog korištenja, tako da bude na koristi i nama i onima koji dolaze u našu županiju.

-Danas smo ovdje u Vrbanićevom perivoju koji je spomenik parkovne arhitekture. To je jedan ugodan prostor u našem gradu, međutim on pogotovo od kad je nastajao pamti neka možda vrednija i ljepša vremena. Stoga smo pokrenuli aktivnosti u samoj Naturi Vivi zajedno s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem i našim turističkim zajednicama kako bismo oplemenili ovaj prostor i prilagoditi ga potrebama suvremenog čovjeka. Cilj je da ovaj prostor bude ne samo lijep, nego da se koristi i u sportske i rekreacijske svrhe, pa naravno u odgojne i obrazovne, jer on ima jako lijepu povijest, nekada je bio botanički vrt i željeli bismo mu vratiti stari sjaj, poručila je Furdek Hajdin.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Viva, Darka Spudić rekla je kako međunarodna zajednica danas slavi biološku raznolikost i zaštitu prirode i zato su se odlučili svi zajedno tu manifestaciju obilježiti u karlovačkom perivoju koji je jedini u županiji.

-Namjera nam je u sklopu projekta „Živjeti s parkom“ kojeg Grad Karlovac i Karlovačka županija podupiru već godinama unaprijediti dio hortikulture, posaditi nekoliko stabala i ove godine ponovno odraditi jednu zdravstvenu analizu vitaliteta i zdravstvenog stanja stabala kako bi i dalje znali u kojem pravcu ići s hortikulturnom obnovom na pravilan i stručan način, tako da su u sklopu tog projekta s nama dugogodišnji suradnici s Šumarskog instituta Milan Pernek i Nikola Latković. Današnja poruka kao struke i javne ustanove je da što više osvijestimo tu važnost koju priroda ima za nas ljude i koju nam daje za naš planet i da što više udružimo snage i što više ulažemo u zaštitu prirode, poručila je Spudić. (sl)

Foto: (sl)

Autor: Sunčica Laić