Ponudio svoje rješenje

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot u Brodarcima o poplavama

VIŠE IZ RUBRIKE

Poplave

Pridružili su mu se i neki od mještana Brodaraca

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot danas je posjetio Brodarce gdje je održao i konferenciju za medije. To mjesto smatra ključnom točkom obrane od poplava Karlovca. Rješenje vidi u brani koju treba napraviti kako bi se rijeka  preusmjerila u kanal Kupa-Kupa. Istovremeno bi se uštedjeli ogromni novci i ne bi bilo potrebe za silnim projektima.

Uz neodržavanje rijeka i njihovih korita, Troskot okrivljuje i hidrocentralu Lešće s koje su za vrijeme najvećih vodostaja nerazborito puštali 180 kubika vode u sekundi.

-Ovo je jedno sustavno uništavanje grada Karlovca; ovo sigurno nije upravljanje vodama, niti upravljanje Gradom Karlovcem. Kanal Kupa – Kupa samo bi trebalo pročistiti jer sa 30 posto kapaciteta, on je pomogao i u ovoj situaciji Karlovcu. Zamislite da je napravljeno ostalih 70 posto i da se konačno napravi brana te da se voda preusmjeri u kanal koji  je napravljen prije 40 godina. Konačno je vrijeme da se pročiste rijeke  te da Hrvatske vode kojima plaćamo milijune, vode i računa o njima – apsolutno ništa ne rade. A tu je i hidrocentrala Lešće koja u jeku najvećih kiša pušta 180 kubika vode do razine da je 10-tak centimetara nedostajalo da se potopi grad Karlovac. Ovo je prije svega odgovornost Vlade Andreja Plenkovića jer je to nacionalna strategija, rekao je Troskot i nastavio.

-Osim nacionalne strategije, a Karlovac je strateški grad za Hrvatsku su lokalne vlasti koje prvo rade sve ostale projekte, a ne rade ono što je ključno. To je da naprave kanal, da se čiste rijeke i da se u suradnji sa Lešćem napravi retencija vode, zaključio je saborski zastupnik Zvonimir Troskot.

O tome kako je, ovih dana za vrijeme poplava,  živjeti u Brodarcima ispričala  je i tamošnja stanovnica Marija Pavlačić.

-Živim u Brodarcima 54 godine. Znale su biti poplave, ali ovo što se sada događa je strašno. Toliko mi je žao mojih susjeda kojima je voda bila u kućama i kod njih nitko nije bio, a voda im je u kući bila i do metra. Jedna pak ima i bolesnu djecu – nitko ih nije obilazio niti se do njih moglo. To je strašno. Ovdje je jako puno ljudi koji ne primaju nikakve mirovine, posadili su svoj vrt – sada je to sve propalo. Mi u Hrvatskoj imamo stručnjake i jako pametne ljude. Treba očistiti kanal, treba podignuti cestu – nikakvi nasipi koji ništa ne vrijede. I mi smo onda bez briga, rekla je.