Prvi Karlovački

”S ujakom se uvijek najviše nasmijemo… Volimo ga zadirkivati!” – Sretan dan ujaka, ujni, teta, stričeva!

Autor: Ivica Pilaković

26.07.2022

Mozaik

Nacionalni dan teta i ujaka je, kao što ime sugerira, dan kada se slavi poseban skup rođaka – vaših teta/tetki, strina/stričeva i ujni/ujaka.

“Samo teta može grliti kao majka, čuvati tajne kao sestra i dijeliti ljubav kao prijatelj.” – zgodan je citat nepoznatog autora, lijepa španjolska izreka. Broj teta, stričeva i ujaka koje imate varirat će od obitelji do obitelji. Međutim, oni često igraju ključnu ulogu u vašem životu; vode te na zabavna mjesta dok si mali/a, čuvaju te kad su ti roditelji vani, kupuju ti rođendanske i božićne darove i daju ti važne savjete i podršku kada ti je potrebna. Ne svaki, ali većina je takva. Uostalom, postoje neke stvari o kojima nam jednostavno nije ugodno razgovarati s roditeljima. Dakle, ako volite svoje tete i ujake, zašto ih ne nazvati danas, provesti dan s njima ili im kupiti neku sitnicu? Ovo je dan da im pokažete koliko cijenite sav trud koji su uložili u svu zabavu i smijeh i ljubav koju su vam pružili tijekom godina.

“Ujaci su tu da pomognu djetetu da upadne u neprilike kojih se još nisu sjetili.” – evo još jedne šaljive izreke. Majčin dan je općepoznat dan, Očev dan puno manje, a za ovo današnje obilježavanje tek su rijetki čuli, a još rjeđe se kod nas i obilježava. Uostalom, ne treba nam poseban dan da bismo voljeli i cijenili svoje tete i stričeve, zar ne?

U ljudskim društvima tete i stričevi imaju puno različitih uloga. Na primjer, u ganskom plemenu Ashanti, i stričevi i tetke imaju slobodu da odgajaju djecu svoje braće i sestara i da ih discipliniraju. Oni se smatraju drugim roditeljima pa se obitelj u biti odgaja zajedno. U zapadnom svijetu, ako bi te teta ili ujak disciplinirali, to bi moglo izgledati pomalo čudno, pa čak i neprikladno. Roditelji obično ne vole kad se u odgoj ”petljaju” bake i djedovi, a kamoli netko drugi. Međutim, u nekim obiteljima to se smatra uobičajenim.

U našoj kulturi svatko tko je znatno stariji od vas (posebice ako ste dijete) može se zvati tetom, ”tečetom” ili stričekom. To je zato što se to smatra izrazom naklonosti i poštovanja. Također smo vidjeli da stričevi i tete danas imaju važno mjesto i u modernoj pop kulturi. Najočitiji primjer bi bio u seriji Princ s Bel Aira, gdje se ujak Phil vidi kao roditeljska figura za svog nećaka kojeg glumi Will Smith, jednako kao i za svoju vlastitu djecu. To pokazuje kako se na tete i stričeve može gledati kao na pouzdane i mudre članove obitelji. Zašto ne proslaviti ovaj datum gledajući nekoliko epizoda ove serije? Sigurno će vas dobro nasmijati! O tetama, stričevima i ujacima iz serije Igra prijestolja – radije nećemo. Bio bi to sasvim pogrešan primjer.

Kako proslaviti Nacionalni dan teta i ujak? Jedan od načina obilježavanja ovog dana je kupnja malog poklona, sitnice. Ne morate puno potrošiti. Jednostavno odaberite nešto što je lijepa gesta i pokazuje vašoj teti, strini, ujni ili tetku, stricu, ujaku koliko vam znače.  Ne može se reći da odabir poklona može biti težak, posebno za tetu i ujaka. Cvijet u teglici ili domaća rakija će sasvim dobro poslužiti, ma taman da je i čokolada – lijepa je gesta. Možda izraditi i uokviriti zajedničku fotografiju?

No nije sve u darovima! Za mnoge tete i ujake, najveći dar koji im možete dati je da provedu neko vrijeme zajedno s vama. To je osobito slučaj ako teta i tetak nemaju svoju djecu. Zašto ih ne biste nazvali i napravili neke planove za dan kako biste mogli provesti neko vrijeme zajedno? Mogli biste svratiti do njih ili zajedno otići u lijepu šetnju (s obzirom da je kiša – možete šetnju dogovoriti za neki drugi dan). Mogli biste se dogovoriti za izlazak na ručak, kolač ili sladoled. Važno je samo da provedete dragocjene trenutke sa svojom obitelji i kad vas je već ovaj članak podsjetio na dragu vam braću i sestre vaših roditelja i njihove supružnike – da ih se na ovaj dan posvećen njima sjetite.

Ilustracija: Pixabay