Prvi Karlovački

S puno ljubavi i truda uzgajaju velike nasade jagoda i trešanja

Autor: Marta Marinović

06.08.2020

Karlovac

OPG Damir Mance jedan je od onih koji se može pohvaliti uspješnom proizvodnjom. Na svom imanju u Skakavcu uzgajaju trešnje i jagode, nasadi voćaka podignuti su uz pomoć fondova Europske Unije, potpora za poljoprivrednike Republike Hrvatske i Grada Karlovca.

OPG Mance postaje sve prepoznatljiviji 

-Osnovna djelatnost našeg OPG-a već dvadeset godina je proizvodnja jagoda, trenutno raspolažemo s nasadom od 35 tisuća sadnica. Proizvodnja nam dobro ide, već smo se udomaćili u njoj, sve odrađujemo s puno ljubavi, pa smo zbog toga i krenuli s proizvodnjom trešanja. Htjeli smo proširiti svoj OPG i ponuditi svojim kupcima više kvalitetnog voća. Uzgajamo pet sorti trešanja, a ima ih u našem voćnjaku 550, ističe nam radosno vlasnik OPG-a, Damir Mance.

Brigu o ovom malenom, ali bogatom obiteljskom gospodarstvu uz gospodina Damira, vodi njegova supruga i sin. Ljubavlju prema svom gospodarstvu pokazuju kako se može uspjeti i postati prepoznatljivi poljoprivrednik. OPG  je posjetio i gradonačelnik Damir Mandić, koji je tom prigodom istaknuo,

Programima Grada Karlovca o poljoprivredi cilj nam je podržavati poljoprivrednike kojima je to osnovna djelatnost. U vrijeme epidemije karlovački OPG-ovi su se iskazali i pokazali da su potenti u proizvodnji, kako su dobro organizirani i kako su se dobro snašli u ovoj nepovoljnoj gospodarskoj situaciji. Gradska uprava u narednom razdoblju ima u planu programe kako još više pomoći OPG-ovima, kazao je Mandić.

Grad Karlovac brine o poljoprivredi, a već dugi niz godina provodi programe potpore za poljoprivrednike. U 2020. godini je osigurao za njih više od 1.600.000 kuna.

Najveći dio potpora koje Grad daje idu u mehanizaciju, ali nađe se i dio za edukaciju, promidžbu i razne druge djelatnosti. Zadnjih par dana pokazalo se postoji unutar tih potpora i jedna mjera koja financira osiguranje tih poljoprivrednih nasada. Vremenska nepogoda koja je pogodila Karlovac, ali i našu županiju dokazuje je nama i poljoprivrednicima da treba ulagati u taj dio gospodarstva. U 2021. godini Grad Karlovac će vidjeti može li još nekim dodatnim sredstvima pomagati lokalnim poljoprivrednicima kako bi zaštitili svoje nasade, nadodaje gradonačelnik.

FOTO: Igor Čepurkovski