Vrijednost investicije je 8,5 milijuna kuna, a škola će imati devet učionica te prostre za rad administracije

S početkom nove školske godine MIOŠ u novom, vlastitom prostoru

VIŠE IZ RUBRIKE

  Energetska obnova i unutarnje uređenje prostora Mješovite industrijsko obrtničke škole na Gazi odvija se predviđenom dinamikom i bit će završeno do početka nove školske godine. Tako će se škola preseliti s postojeće lokacije u Domobranskoj 2, i konačno dobiti vlastiti prostor.

  -Dobili smo oko 1.100 kvadratnih metara prostora, devet učionica te sve one prostore potrebne za rad administracije. Kabineti su nam u Prirodoslovnoj školi koja je u neposrednoj blizini, tako da sve potrebne uvjete imamo, a uredili smo i graditeljski praktikum. Školu trenutno pohađa 363 učenika te se nadamo samo većem broju posebice onih koji će se školovati za deficitarna zanimanja. Radit će u dvije smjene i nadamo se istom broju učenika, izjavila je ravnateljica MIOŠ-a Snježana Erdeljac koja je sa zamjenicom župana Vesnom Hajsan Dolinar i gradonačelnikom Damirom Mandićem obišla radove na školi.

  -Sve radimo prema planu te smo na nekih 80 posto radova što se tiče energetske obnove, a na 60 posto smo na poslovima unutarnjeg uređenja. Uređujemo prostor za djecu koja će danas – sutra doći u našu tvrtku raditi. Jedan takav , doduše na praksi, već radi s nama, rekao je vlasnik tvrtke koja izvodi radove, Gips Mont, Stipo Adžaga.

  Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da osim infrastrukturnog uređenja , Županija za MIOŠ radi ustvari novu školu.

  -Za nas u Gradu je to važno jer će MIOŠ preseliti u ove prostore i oslobodit će nam sadašnje te će nam time biti otvorena mogućnost za rad u jednoj smjeni Osnovne škole Braća Seljan. Grad je partner u onom jednom dijelu te ćemo vrlo brzo jedan dio ove parcele darovati školi kako bi moglo biti riješeno kvalitetno parkiranje. Ustvari, ovaj projekt je pokazatelj da kad se dvije ili više institucija dogovore, podiže se kvaliteta ne samo obrazovanja, nego i kvaliteta života u našem gradu. Mislim da je ovo put kojim trebamo inače raditi, poručio je gradonačelnik Mandić.

  Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar se posebno zahvalila izvođaču radova na poštivanju rokova i kvalitetnom radu te naglasila da se ovom investicijom značajno podiže standard ne samo prostora, nego i opreme i didaktičkih materijala.

  -Ovo je prva naša škola koja će imati sustav grijanja i hlađenja, dakle koja će imati takav standard uređenja samog prostora da bude motivirajući za učenike koji upisuju deficitarna zanimanja. Primarno nam je cilj privući što više učenika u područje koje jest deficitarno; cijeli građevinski sektor bilo da je riječ o građevinskim i arhitektonskim tehničarima ili zidarima i tapetarima. Druga stvar koja je iznimno značajna je ta da ovi prostori budu atraktivni ne samo za učenike iz Karlovačke županije, nego i za one iz okolnih županija. Naime, Karlovačka županija u cijelosti sufinancira troškove učenika koju pohađaju deficitarna zanimanja i to od  radnih odijela do udžbenika, didaktičkih materijala do smještaja u đačke domove. Vrijednost investicije je 8,5 milijuna kuna. Podsjećam da smo 2018. godine kupili ovaj prostor za milijun i 125 tisuća kuna, energetska obnova košta 3,7 milijuna kuna, a unutarnje uređenje 2,6 milijuna kuna. Od toga upravo za programe koji su smješteni na Prirodoslovnoj školi: pekar, mesar, kozmetičar, pediker i frizer izdvojeno je iz proračuna Karlovačke županije prošle godine 1,5 milijun kuna.  Već s 1. lipnjem stvorit će se preduvjeti da prostori budu spremni za početak nove školske godine, rekla je zamjenica župana. (mm)

  Foto:ič