Prvi Karlovački

S osmijehom pod maskama i puni optimizma djelatnici i volonteri Crvenog križa Karlovac brinu o građanima

Autor: Anamarija Radočaj

25.03.2020

Vijesti

Svakoga dana oni pružaju sigurnu ruku pomoći

Djelatnici i volonteri Crvenog križa Karlovac ovih dana pomažu građanima u nabavci lijekova i hrane. Njihove vrijedne i nesebične ruke situaciju drže pod kontrolom i uspijevaju obići sve one kojima je pomoć potrebna.

Kroz različite programe pomoći trenutno brinemo o 400-tinjak osoba, a pokrivamo područje od Draganića, Lasinje, do Krnjaka i Karlovca. Ovih dana primamo i pozive od građana i to njih preko 100 koji nisu u našim programima. Najčešće se radio o dostavi hrane i lijekova što oni sami plaćaju, rekla nam je ravnateljica Crvenog križa Karlovac Branka Hastor.

Djelatnik ili volonter u tom slučaju dolazi na vrata građana, preuzima novac, zdravstvenu iskaznicu i odlazi u kupovinu. Osim u hitnim situacijama kada je potrebno lijek dostaviti isti dan, naručeno se dostavlja idućeg dana.

-Trenutno imamo 55 volontera koji su nam se javili i nismo ih još uvijek sve aktivirali, osim dvojice koji su pomogli u skladištu, kaže Hastor.

Dnevni boravak Crvenog križa za osobe treće životne dobi je u stanju mirovanja, ali sve su osobe kontaktirane nakon potresa koji je u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb, a osjetili su ga i Karlovčani.

-Čuli smo se sa svim osobama kako bismo provjerili je li sve u redu, u kakvom su im stanju stambeni objekti te da ih umirimo. Naravno, ukoliko je potrebna dostava ičega, uvijek smo na raspolaganju, dodaje Hastor.

Kako bismo provjerili kako briga o starijima izgleda na terenu uputili smo se s djelatnicama Crvenog križa Karlovac na teren. Ispred ljekarne su nas dočekale Mirjana Dakić i Marina Kosec s punom opremom. Rukavice na rukama i maske na licima, a ispod njih vedar i optimističan osmijeh.

-Imamo veliki popis lijekova koje trebamo uzeti, a nakon toga idemo u nabavku najosnovnijih namirnica, kruha, mlijeka, kava, ulje, mesa i voća. Puno nam se ljudi javilo, a uz njih imamo i svoje redovne korisnike, kaže Mirjana.

-Kada nije ovakva situacija obavljamo i kućanske poslove, a sada idemo još platiti račune, dodaje Marina.

Ovaj vrijedni dvojac svjestan je rizika, no kako kažu trude se zaštititi korisnike, ali i sebe najbolje što znaju.

 

Volontiraj u Crvenom križu!

U situacijama kao što je ova, kada se čitavi svijet, ali i Hrvatska bori s nevidljivim neprijateljem, svaka je pomoć dobrodošla. Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac moli volontere da se uključe u akcije. Potrebno je prethodno kontaktirati Crveni križ na broj telefon 047/422-586 kako bi akcije pomoći osobama u potrebi bile koordinirane.

 

Rješenje za strah i paniku – psihosocijalna podrška Crvenog križa

Društvo Crvenog križa Karlovačke županije formiralo je tim za psihosocijalnu podršku koji će putem telefonskih razgovora biti na raspolaganju osobama u karanteni, osobama u samoizolaciji te operativnim snagama koje rade na terenu. Članovi ovog tima su zaposlenica i tri volonterke koji su licencirani za provođenje psihosocijalne podrške te rad sa osobama koje su izložene traumatskim događajima i kriznim situacijama. One su također u aktivnom sastavu Tima za krizne intervencije pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Cilj pružanja ovakve psihosocijalne podrške je ublažavanje stresnih reakcija, osjećaja panike, straha i brige. Tim je na raspolaganju svakim danom od 9 do 21 sat, na broju telefona 099/736-0782.(a.r.)