Prvi Karlovački

Rušenje platane u Marmontovoj aleji 16, stablo starije od 200 godina postalo opasno

Autor: Ksenija Begović

24.06.2021

Karlovac

Uspomene su tu, ali zasadit će drugu pa će ta platana nekoj drugoj generaciji raditi hlad, kazao je vlasnik kuće u Marmontovoj 16 Zdravko Ferenčina

Kako je bilo najavljeno, radnici Zelenila jučer su počeli rušiti platanu u Marmontovoj aleji, kod broja 16.

Podsjetimo, vlasnik kuće pred kojom se platana nalazi Zdravko Ferenčina nakon potresa koncem prošle godine primijetio je da se platana jako nagnula prema kući.

Bio sam baš na dvorištu kad se dogodio potres i vidio sam kako se ona ljulja prema kući, već sam se tad pobojao da će pasti. Poslije sam išao pogledati korijenje i vidio sam da je ono vani. Čujte, kad sam vidio da se jako nagnula i strah nas je. Mi smo gledali kad je susjedna platana pala i za deset metara je promašila kuću. To je strašno, ispričao je Ferenčina.

Kaže da zapravo nikad, pa ni u vrijeme bivše države nije vodilo računa o zaštiti plata. Kroz godine se oko stabala kopalo, radilo, a nije se previše brinulo o korijenju i da ih se sačuva. Zadovoljan je da se brzo reagiralo kako bi se stablo uklonilo.

Brzo su reagirali i iz Grada i gradonačelnik, iz Zagreba, kako bi se stablo što prije uklonilo. Na žalost, 218 godina starček, ali vrijeme mu je da ode. Uspomene su tu, ali zasadit će drugu pa će ta platana nekoj drugoj generaciji raditi hlad. Nama će sad biti grdo, ali bolje to nego da mi netko svijeću pali, dodaje na kraju Ferenčina dok gleda kako nestaje stablo pod čijom je krošnjom proveo duže od 60 godina.

Od Alena Požara iz Zelenila, koji rukovodi uklanjanjem platane doznajemo da će posao, kako je i najavljeno sutra biti završen. Rušiti stablo u ovakve veličine u neposrednoj blizini stambenih zgrada i ulice nije jednostavno.

Jučer smo uklonili donje grane koje su išle na kuću. To smo napravili našom dizalicom Zelenila koja je bila u dosegu, a sad za vrh nam treba pomoć JVP Karlovac. Bit će tu i puno odvoza, jučer smo imali tri kamiona, a koliko će biti danas teško je procijeniti. Bit će desetak sigurno, kazao je.

Danas je uklonjen vrh krošnje uz pomoć vatrogasaca i za sutra je ostalo samo uklanjanje debla.

Ono što smo uspjeli vidjeti kod uklanjanja krošnje, bio je šupljih grana, bolesnih, odumrlog tkiva, ima svega, ali problem je ovdje sa statikom u korijenu.

Požar se tu slaže dijelom s Ferenčinom, da nisu samo zadnji radovi na rekonstrukciji D6, a potom i potres narušili statiku stabla.

Radilo se i prije, vukao se plin, struja, radilo se sa svih strana oko stabala. Sad je pak cesta niža nego što je bila u odnosu na prijašnje stanje pa je vrat korijena vani u većini slučajeva. Kompletna prometnica i opločenje je niže nego što je bilo nekad i sad su platane ostale malo u zraku, pojasnio je Požar.

Prilikom rušenja radnici Zelenila moraju voditi računa i da ne oštete novo opločenje.

Ispod stabla smo stavili fosne i bale sa slame, tako da to amortizira udarac kod uklanjanja grana koje su prilično velike. To su velike težine, ako tu pribrojimo ubrzanje, jer je to visina od oko barem 20 do 25 metara zavisi koji se dio ruši, to je dosta jak udarac, zaključno je naglasio Alen Požar.

Foto: Dinko Neskusil