Prvi Karlovački

Rušenje jedne od najstarijih zgrada u Zvijezdi – Oružana će većim dijelom biti rekonstruirana

Autor: Ksenija Begović

05.06.2021

Karlovac

Početkom svibnja počelo je rušenje jednog od najstarijih objekata u Zvijezdi – zgrade Oružane. Nakon 300 godina na glavnom trgu u Zvijezdi mijenja se vizura i nestaje, ali samo privremeno kako kažu gradske i županijske vlasti, zgrada koja je u svojoj povijesti uglavnom bila vojne namjene.

Već je krajem 17. stoljeća bila podignuta stara Oružana i bila je ucrtana na karti tvrđave i grada iz 1713. godine, kako u svom tekstu o ovoj građevini navodi Marinka Mužar u muzejskom glasilu „Glas“ iz 2003. godine. U vrijeme Prvog svjetskog rata, zgrada je bila Vojarna 13. topničkog puka, potom Vojarna bana Jelačića. U njoj je bila smještena 79. pješačka pukovnija ban Jelačić.

Za vrijeme Drugog  svjetskog rata, zgrada gubi svoj pravokutni tlocrt. Naime, dio krila u Frankopanskoj ulici je srušen i to eksploziji koju su izazvali Talijani u vrijeme kapitulacije 1943. godine. Od 1945. do 1990. zagrada je nosila naziv kasarna „Josip Kraš“. Vojska, u ono vrijeme JNA, prestala je objekt koristiti još osamdesetih godina. U njoj je neko vrijeme bilo skladište poduzeća „Tekstil“.

U vrijeme Domovinskog rata koristio ju je Caritas, a povremeno su njoj bile smještene i izbjeglice iz Bosne. Nakon rata uklonjen je dotrajali zid sa stražnje strane Oružane, a dvorište se počelo koristiti kao parkiralište.

Kao neperspektivan objekt za Hrvatsku vojsku zgradu Oružane je Ministarstvo obrane prepustilo u vlasništvo Grada.

Napuštena bivša vojarna gotovo je dva desetljeća stajala prazna. Povremeno su u njoj zaklon nalazili i beskućnici.  Služila je i kao okupljalište mladih, a kako bi se spriječili „neovlašteni“ ulasci, svi ulazi su bili zatvoreni daskama.

Od niza ideja, što bi i tko bi trebao biti u Oružani, većina je ostala nerealizirana. Prvi konkretan korak ka realizaciji je onaj najnoviji da će u njoj biti uređen Regionalni centar kompetencija i u njoj će svoje prostore i kabinete dobiti Veleučilište, Trgovačko-ugostiteljska škola i Tehnička škola.

No, onda se krajem prošle godine dogodio petrinjski potres koji je bio zadnji udarac koji je dokrajčio zapuštenu zgradu. Oružana neće biti obnovljena, već većim dijelom iznova izgrađena, odnosno kako je to pojašnjeno bit će napravljena ambijentalna rekonstrukcija.  To je ujedno i prva od zgrada u Karlovcu, stradalih u potresu, koja će biti srušena. Naravno, ne u cijelosti.

Kako je najavljeno bit će sačuvan mali dio prizemlja koji je najvrjedniji i najstariji, bivša barutana i dio pročelja prema Trgu bana Jelačića jer čuvamo vrijedne dijelove same fasade. Početak rekonstrukcije može se očekivati već početkom iduće godine, a planirani rok za završetak je tijekom 2023. godine.

U fotogaleriji pogledajte malo putovanje kroz povijest Oružane.

Foto: Dinko Neskusil