Prvi Karlovački

Rotarijanci donirali karlovačkoj bolnici termovizijsku  kameru

Autor: Miloš Milovanović

28.05.2020

Županija

Rotary Hrvatska je donirao 29 termovizijskih kamera zdravstvenim institucijama, diljem Hrvatske. Jedna je donirana i karlovačkoj Općoj bolnici i postavljena je na ulazu u prostoru Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Termovizijska kamera će služiti za detekciju povišene tjelesne temperature, a izuzetno su korisne za kontrolu na mjestima velikog protoka ljudi, osobito u bolnicama. Uručujući donaciju guverner Rotary Districta 1913 Hrvatska Danijel Jozić je rekao.

Ukupna vrijednost donacije je gotovo tri milijuna kuna i zahvaljujući tim sredstvima opremili smo 20-tak bolnica u RH, od Vinkovaca pa sve do Dubrovnika. Ideja je da detektiramo osobe s povišenom tjelesnom temperaturom prilikom ulaska u zdravstvene ustanove. To nužno ne moraju bit osobe zaražene koronavirusom, ali je bitno da ova donacija ima jedna dugoročan učinak i svakako će pomoći zdravstvenim ustanovama i u budućnosti u borbi protiv ovakvih izazova. Zahvalio bih se lokalnim Rotary klubovima; Karlovcu i Karlovcu- Dubovcu koji su se bez puno razmišljanja uključili u ovu inicijativu, a i ravnateljstvu Bolnice koje je prepoznalo vrijednost ovog projekta.

Na donaciji je zahvalio ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Ervin Jančić, podsjetivši da donacije rotarijanaca bolnici sežu u natrag 11 godina. Prva velika akcija Rotary kluba Karlovac  bila je skupljanje sredstava za kupnju specijalnih monitora kada je bolnica počela zbrinjavati pacijente s akutnim moždanim udarom.

Predaji donacije prisustvovao je i član Rotary kluba Karlovac Ivan Ivičak koji se i osobno susreo s koronom te je liječen i u karlovačkoj bolnici.

Bio sam u  bolnici u Karlovcu jedno tri-četiri dana i onda sam prebačen u Kliniku za infektivne bolesti „ Dr. Fran Mihaljević“ gdje sam ostao osam tjedana. Od toga sam dva tjedna bio na respiratoru; sad sam se prije tri tjedna vratio doma i sad je sve u redu. Istaknuo bih vrhunsku profesionalnost osoblja u karlovačkoj bolnici, a moje stanje se naglo pogoršavalo u samo jednom danu, od upale pluća pa do svih drugih simptoma. Vrlo brzo sam prebačen u Zagreb. Trenutno sam kod kuće, malo sam vratio kilažu, a izgubio sam najmanje 20 kilograma.  Sve drugo je u redu, ispričao je Ivičak. Dodao je kako se ne vraća previše onome što je bilo jer prošlo je tako kako je.

Potvrdio je da nastoji pomoći u daljnjoj borbi protiv koronavirusa pa će biti u programu za daljnje ispitivanje „pa možda ubuduće nekima bude lakše”.

Guverner Rotary Districta 1913 Hrvatska Danijel Jozić je spomenuo još jedan veliki projekt na kojem rade već godinu dana, a radi se njihovoj pomoći za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole kojima bi donirali male uređaje,  mikro bitove.

Predsjednica Rotary kluba Karlovac – Dubovac Zdenka Bukovčan je kazala da je klub bolnici donirao 300 vizira i 190 maski. I Rotary klub Karlovac je prepoznao akciju, kazao je predsjednik Marko Marković, te u njoj sudjeluju financijski i na druge načine. (m.m.)

Foto:i.č.