Akcija "Pokrenimo srce" se nastavlja

Rotarijanci donirali još jedan automatski vanjski defibrilator, postavljen je na ŠSD "Mladost"

VIŠE IZ RUBRIKE

Donacija

Kako bi se defibrilator mogao sigurno koristiti zaposlenici Mladosti, treneri u Karlovačkoj športskoj zajednici i profesori tjelesne i zdravstvene kulture prošli su edukaciju za njegovo korištenje koju su održali djelatnici Zavoda za hitnu medicinu

Još jedan automatski javni defibrilator (AVD) postavljen je danas na Školskoj sportskoj dvorani Mladost. Radi se o donaciji Rotary Kluba Karlovac - Dubovac tvrtki Mladost u povodu Svjetskog dana oživljavanja.

-Nama je ovo dugoročna akcija gdje želimo da se defibrilatori postave na svim važnim lokacijama, da se pokrije kompletno grada Karlovac, a želimo poraditi i na edukaciji. Želimo ići prema srednjim školama, krenuti s mladima. No, to bi moglo pasti u vodu ako ne podižemo svijest o tome gdje se ti  defibrilatori nalaze. Ovo je sedmi javno dostupni defibrilator u Karlovcu. Samo ako povežemo te tri stvari podižemo statistički gledano da nekom unesrećenom stvarno i pomognemo. Ova naša akcija „Pokrenimo srce“ će se nastaviti i dalje i ja se od srca zahvaljujem svima koji su uključeni u ovu akciju, istaknuo je između ostalog Damir Karin, predsjednik Rotary kluba Karlovac Dubovac.

Kako je uvodno napomenuo novac za nabavku defibrilatora prikupljen je od donacija te je zahvalio svim donatorima, Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije na provedenim edukacijama te tvrtki Mladost na suradnji.

Kako se defibrilator koristi demonstrirao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Perica Vucelić. Otvaranjem kutije s defibrilatorom upućuje se poziv prema službi Hitne pomoći, a operater pri tom vodi onog tko je uputio poziv, a to je netko educiran za korištenje defibrilatora kako oživljavati unesrećenog, a istovremeno i Hitnoj službi vidljiva je lokacija na koju odmah upućuju tim.

-Znamo da su u Hrvatskoj uzrok smrti najčešće kardiovaskularne bolesti i u prosjeku devet tisuća ljudi godišnje umire od iznenadnog srčanog zastoja. Nažalost to znači da svakih sat vremena u Hrvatskoj nekome stane srce i to se može dogoditi na bio kojem prostoru tako da za tu situaciju trebamo biti spremni i s automatskim vanjskim defibrilatorima sigurno poboljšavamo krajnji ishod kako bi se ljudima kojima se to dogodilo pružila adekvatna pomoć i u konačnici izašli iz bolnice u zadovoljavajućem stanju, naglasio je Vucelić.

Rotarijancima je zahvalila pročelnica za društvene djelatnosti u gradskoj upravi Draženka Sila Ljubenko.

-Akcija se zove „Pokrenimo srce, spasimo život“, a ja bih rekla da ste vi zapravo i simbolično pokrenuli srce i ono dobro u svima nama da se pridružimo svi skupa ovakvim aktivnostima, da dajemo dodanu vrijednost kamo god se okrenuli, gdjegod živjeli, istaknula je pročelnica te je zaključno rekla kako se nada da defibrilator neće zatrebati.

Zahvalama se pridružio i direktor tvrtke Mladost Ivan Uđbinac, a u nastavku je rekao kako je postavljenje defibrilatora na Sportskoj dvorani više nego dobrodošlo iz nekoliko razloga.

-Ovo je ipak glavni sportski objekt u gradu gdje se okuplja mnogo korisnika i posjetitelja. Uz samu dvoranu imamo Vunsko polje, stari atletski i Foginovo je u blizini, gdje naši sugrađani upražnjavaju rekreaciju i određene aktivnosti i bila je stvarno potreba da na ovom mjestu bude javno dostupan defibrilator, naglasio je.

Kako bi se defibrilator mogao sigurno koristiti zaposlenici Mladosti, treneri u Karlovačkoj športskoj zajednici i profesori tjelesne i zdravstvene kulture prošli su edukaciju za njegovo korištenje koju su održali djelatnici Zavoda za hitnu medicinu.