Rotary klub Karlovac organizirao predavanje u Teslinom centru

Rotarijanci doniraju 30-ak sadnica za Arboretum

VIŠE IZ RUBRIKE

Edukativno

Predavanju su se uz članove Rotary zajednice sa obiteljima, odazvali i prijatelji te predstavnici Hrvatskog šumarskog društva podružnice Karlovac

Rotary klub Karlovac organizirao je edukativno predavanje u Nikola Tesla Expirience centru povodom Dana planeta Zemlje. Predavanje je bilo donacijskog karaktera, a prikupljeni novac bit će iskorišten za kupnju sadnica za Arboretum, kojega održava Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac.

-Cilj je kupiti 30-ak sadnica, po izboru stručnih osoba škole, stoga će iznos koji nedostaje klub podmiriti iz vlastitih sredstava. Predavanju su se uz članove Rotary zajednice sa obiteljima, odazvali i prijatelji te predstavnici Hrvatskog šumarskog društva podružnice Karlovac, što nam je izuzetno drago jer su prepoznali našu ideju obogaćivanja Arboretuma kao dio zelenih pluća grada, ističu karlovački rotarijanci.

Pedesetak okupljenih moglo je poslušati četiri zanimljiva predavanja, a u programu je sudjelovao učenik Glazbene škole Karlovac Stjepan Magdić koji je izveo dvije skladbe na harmonici.

Profesorica Milka Konta iz Šumarske škole govorila je o nastanku Arboretuma, 1980. godine kada je počela gradnja nove zgrade škole te o biljnim i životinjskim vrstama koje u njemu obitavaju.

U bogatu kolekciju fotografija i razglednica posegnuo je Dinko Neskusil i kroz interesantno predavanje „prošao“ je kroz povijest gradskih parkova i uređenih zelenih površina do danas. Mnoge od tih fotografija većina je vidjela prvi put.

Ravnateljica Muzeja arhitekture pri Hrvatskoj akademiji, Borka Bobovec, održala je stručno predavanje pon nazivom "Misliti zeleno".  Govorila je što znači zeleno u kontekstu razvoja grada, od vizije preko programiranog projektiranja i izvođenja projekata gradova, kao i sanacije i čuvanja baštinjenog. Posebno se osvrnula na činjenicu da je prostor potrošni resurs koji treba čuvati.

Bobovec je rođenjem Karlovčanka, no nakon završetka studija arhitekture ostala je raditi u Zagrebu, također je izvanredna profesorica na Agronomskom fakultetu na studiju Krajobrazne arhitekture.

Gostovao je i Karlo Beljan i govorio trgovini ugljikom. Plan Europske unije za trgovinu emisijama (European Union Emission Trading Scheme – EUETS) najveći je multinacionalni sustav trgovanja kreditima (tj. dozvolama) za emisiju stakleničkih plinova na svijetu. Provedba Plana započeta je u siječnju 2005. godine i svih 25 zemalja članica EU sudjeluje u njemu, s ciljem provedbe odredaba iz Kyoto protokola.

Beljan je kazao da je cilj istražiti mogućnosti uključivanja poduzeća Hrvatske šume d.o.o  u procese vezane uz trgovinu emisijskim kvotama, odnosno certificiranim jedinicama emisijske redukcije (CER jedinice). Istraživanje bi trebalo pridonijeti spremnosti Hrvatskih šuma da iskoriste nove mogućnosti i izbjegnu opasnosti koje će donijeti trgovanje ugljikom.