Prvi Karlovački

Rollin’ rollin’ rollin’ on the rivers – završio ovogodišnji Filmski Festival

14.09.2019

Karlovac

Dobro vrijeme poslužilo je ovogodišnjem Festivalu kako bi upoznao filmaše sa projekcijama ali i sa ljepotama Karlovca i okolice.

Žuti filmski brodići napuštaju ovogodišnji 12. Four River Film Festival i 24. Filmsku reviju mladeži. Festival je privukao brojne filmaše, što iz Karlovca, Hrvatske i svijeta, a Karlovac je nakratko postao centar filmske umjetnosti mladeži.

Jako smo zadovoljni i sretni, pogotovo što smo i ove godine imali izuzetan odaziv karlovačkih srednjoškolaca, koji su bili na svim projekcijama i prisustvovali na svih šest natjecateljskih projekcija te glasali za nagradu publike, ali sudjelovali i u debati koju smo imali te u mnogobrojnim drugim popratnim događanjima. Dok su karlovački osnovnoškolci u iznimnom broju pohodili naše projekcije koje su namijenjene osnovnoškolcima. Jako mi je drago što se i svim gostima svidjelo u Karlovcu i što se svi do jednoga žele vratiti u većem broju i iduće godine, kazala je voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, Sanja Zanki Pejić.

Festival je trajao pet dana, a predstavio je brojne filmske projekcije na različitim lokacijama u Karlovcu i okolici. Svim budućim filmašima voditeljica Revije i Festivala je poručila:

-Zapravo sama ova “good word” koja nam se prenosi i svi ovi mladi ljudi koji su trenutno iza mene su zaista u velikom broju pohodili Festival i mislim da će dovoljno svojim dojmovima koje aktivno putem društvenih mreža prenose iz dana u dan i biti na neki način svima poziv da dođu. Vjerujem da i nagrade koje dijelimo u smislu odlazaka na međunarodne kampove i slično, kako bi ih dalje obrazovali u njihovom filmskom putu, aspolutno doprinose tome i svjedoči primjer Svebora Mihaela Jelića koji nam je bio na ovogodišnjem otvaranju sa svojim dugometražnim prvijencem, a koji je svoje prve filmske korake učinio u Karlovcu kada je sasvim slučajno došao na jednu od naših radionica.

Pobjednike Festivala očekuju nagrade prepoznatljive filmske vrpce u boci, a ostale nagrade, koje nisu materijalne ali puno znače su talent kampovi i različiti međunarodni festivali. Ovogodišnje posebno priznanje stručnog žirija dobio je Petr Kamil Ponec sa svojim filmom „Žužo Labužo“ te Sergi Merchan sa filmom „Pleme“. Rijetku nagradu za sudjelovanje na Prodgy campu osvojila je mlada 18-godišnja Lucija Petoviček iz Zaprešića s animiranim filmom „Slijepci“. (ma)

foto: i.č.