Petra Šibenik iz Lipovog Peska u općini Generalski Stol danas u 11 sati i 54 minute rodila je prvu bebu u Općoj bolnici Karlovac

Roko Šibenik prva beba rođena u Općoj bolnici Karlovac u 2021. godini

VIŠE IZ RUBRIKE

  Petra Šibenik iz Lipovog Peska u općini Generalski Stol danas u 11 sati i 54 minute rodila je prvu bebu u Općoj bolnici Karlovac. Mali Roko rodio se s 3.520 grama težine i dužine 49 cm.  Županica Martina Furdek Hajdin i karlovački gradonačelnik Damir Mandić obišli su rodilište Opće bolnice Karlovac i darivali mamu i prvorođeno dijete u 2021. godini u karlovačkoj bolnici. Goste su ispred ulaza u bolničko rodilište dočekali ravnatelj bolnice Nikša Antica i pročelnik Službe ginekologije dr. Željko Štajcer.

  -Danas u 11 sati i 54 minute porodili smo drugo muško dijete u obitelji, 3.520 grama teško i 49 cm dugačko. Majka se zove Petra Šibenik, rođena je 1992. godine. 2020. godine imali smo 792 poroda i 799 novorođene djece, s time da je u tome bilo 11 pari blizanaca. 2019. godine bilo je 827. poroda i 836 djece. U ovome se vidi jedan pad, to je 28 djece manje nego 2019. godine. Do prošle godine bila je jedna mala stagnacija, ali ovo je ipak sada jedan pad, to je praktički jedan razred manje u našoj županiji, kazao je dr. Željko Štajcer.

  Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica poželio je svima sve najbolje u 2021. godini i više djece u Karlovačkoj županiji.

  -U ime svih djelatnika i djelatnica Opće bolnice Karlovac zaželio bih svima mirnu, zdravu, bolju i sretniju 2021. godinu. Rođenje novog djeteta je u svakom slučaju za sve nas veselje i nadamo se da ovi pokazatelji, koji su bili u 2020. godini, biti ipak bolji u 2021. godini i da će biti više djece u Karlovačkoj županiji. Iskrene želje mami i da što prije beba krene u svoju obitelj i da sve prođe dobro, rekao je Nikša Antica.

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da će i u 2021. godini programi koji daju podršku roditeljima i njihovoj djeci ostati nepromijenjeni.

  -Pridružujem se čestitkama obitelji, a želim svima zažeti sretnu 2021. godinu. Iskoristit ću priliku i zahvaliti se i čestitati, u konačnici, karlovačkom rodilištu i svim liječnicima i medicinskim sestrama na čelu s dr. Štajcerom, koji su u ovom vremenu pandemije odrađivali svoj posao na jednoj visokoj razini. Što se tiče Grada Karlovca, bez obzira na pandemiju, bez obzira na sve nevolje koje su nas stigle, za 2021. godinu nismo smanjivali programe koji daju podršku roditeljima i njihovoj djeci. Od one stavke gdje svako novorođeno dijete dobije 1.500 kuna, do podrške u udžbenicima i sve ostalom. Sve je ostalo na istoj razini kao u 2020. godini. Mogu se zahvaliti Karlovačkoj županiji koja sa svojim programima, koji su jednako tako jako dobri, podržava demografsku politiku i mislim da tu zajedno Grad Karlovac i Karlovačka županija mogu učiniti jako puno i to je onaj put kojim trebamo ići, kazao je gradonačelnik Mandić.

  Županica Martina Furdek Hajdin iskoristila je priliku i svim žiteljima Karlovačke županije zaželjela sve najbolje u 2021. godini.

  -Svi kažemo neka 2021. godina bude bolja nego protekla, nažalost dogodile su se neke situacije koje nismo mogli planirati, na koje nismo mogli utjecati, a ostavile su jedan snažan efekt. Shvatili smo u isto vrijeme da smo u nekim situacijama zaista nemoćni i mali, a s druge strane shvatili smo koliko toga kao ljudi možemo izdržati i kako se suočiti s nekim nedaćama i kako se boriti s tim. Danas smo ovdje u rodilištu, u bolnici, koja svaki dan živi s Covidom-19 i sa svim onim, nažalost, što taj virus donosi, pratimo brojke umiranja, ali danas smo tu zbog jednog lijepog događaja, a to je rođenje djeteta. Brojke koje nam je doktor rekao daju jednu poruku, ali svima nama i zadatak da se pobrinemo da te brojke budu s plusom, a ne s minusom. Da se pobrinemo da dosegnemo brojke koje su nekad bile, a tada se brojka vrtila oko tisuću rođene djece godišnje u karlovačkom rodilištu, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.