Prvi Karlovački

Roditelji se žale na nepoštenu praksu oko naplate vrtića, Udruga Korana reagirala zahtjevom

Autor: Ivica Pilaković

24.11.2021

Karlovac

Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca Korana jučer je Gradu Karlovcu, Dječjem vrtiću Karlovac i Dječjem vrtiću Četiri rijeke Karlovac uputila zahtjev za promjenom Odluke o utvrđivanju mjerila za sudjelovanje roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica

U navedenom zahtjevu predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić navodi kako već duže vrijeme u Korani dobivaju prigovore roditelja djece koja pohađaju Dječji vrtić Karlovac kao i Dječji vrtić Četiri rijeke Karlovac. Prigovori su još učestaliji u vrijeme pandemije kad su učestale izolacije i često djeca izostaju iz vrtića. Roditelji se, naime, žale na to da je nepoštena praksa oko naplate gdje se prema sadašnjim ugovorima koji su potpisali s vrtićima cijena umanjuje tek kada dijete ne ide u vrtić više od 10 radnih dana u istom mjesecu, dakle dijete mora izostati punih 11 radnih dana u komadu ili više, tada se ona umanjuje za 30%. U slučaju kada dijete izostane 5 dana u jednom mjesecu i to je kraj mjeseca te 5 dana u narednom mjesecu – ova odredba ne vrijedi.

Udruga ovim zahtjevom u ime potrošača – korisnika usluga spomenutih vrtića traži pravedniju naplatu te promjenu postojeće Odluku koja ovo pitanje rješava na prema njima loše riješen način. Imaju i prijedlog rješenja kojeg iz poslanog zahtjeva prenosimo u cijelosti:

”Naš prijedlog je da se dosadašnja odredba od 10 radnih dana promijeni na 5 radnih dana jer smatramo da je 5 radnih dana puni radni tjedan i to je i više nego dovoljno da se roditeljima umanji cijena. Drugo što tražimo je da se dosadašnjih 30% umanjenja podigne na 50% umanjenja cijene.”

Iz Udruge za zaštitu potrošača Grada Karlovca traže sastanak s predstavnicima Grada Karlovca i upravom  vrtića kojima je Grad osnivač – Dječjeg vrtića Karlovac, kao i s Dječjim vrtićem Četiri rijeke Karlovac kako bi našli najbolje rješenje za roditelje mališane.