Prvi Karlovački

Riječno kino uz Karlovačko na obalama rijeka za ovu godinu završilo, još večeras projekcija na Petrovoj gori

Autor: Renata Benković

11.08.2019

Karlovac

I večeras pripremite luftiće, ali i dekice i mekane jastuke, kokice i dovoljno tekućine te doživite posebno filmsko, astronomsko i povijesno iskustvo u istoj večeri uz najtamnije nebo u Hrvatskoj

Sinoć je u sklopu manifestacije Riječno kino uz Karlovačko, u organizaciji Kinokluba Karlovac, održana posljednja ovogodišnja projekcija u Karlovcu, na mjestu otkuda je ova filmska priča započela – na Foginovom kupalištu u Karlovcu.

Prikazan je film Za ona dobra stara vremena, u kojemu pratimo Hrvoja i Bornu, dvojicu prijatelja iz zagrebačkog kvarta koji pokušavaju dovesti svoj život u red. Jednog od dvojice glavnih likova tumači Karlovčanin Karlo Mrkša, mladi glumac koji je sve zapaženiji na televiziji, u filmovima i u kazalištu.

Karlo je gostovao na projekciji te se ukratko predstavio i najavio film.Film je režirao Eduard Galić, kojemu je jučer bio 83. rođendan.

Posljednja ovogodišnja projekcija zakazana je za večeras.  Doduše, nešto dalje od obale rijeke, ali zato u zvjezdanom ugođaju – na Petrovoj gori.

U suradnji s Astronomskim društvom Beskraj, i ove godine ljubitelji filmova i astronomije uživat će u zaista posebnoj večeri. Večer će započeti razgledavanjem spomenika Vojina Bakića, tijekom zalaska sunca, od 19.30.

Od 20.45  na programu je projekcija prigodnog filma Prvi čovjek, svojevrsna kronika života i karijere Neila Armstronga. Film nas uvodi u zbivanja između 1961. i 1969., razdoblja pripreme i egzekucije jedne od najopasnijih misija u povijesti putovanja u svemir.

Ove godine se obilježava i 50 godina od slijetanja na Mjesec 20. srpnja 1969. te je upravo to bio povod za prikazivanje ovoga filma. Nakon filma, posjetitelje očekuje “Planetarij na otvorenom” – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore.

Popularno zvane suze svetog Lovre razlog su zašto ljudi sredinom kolovoza noću izlaze na prozore i traže što mračnije kutke, a Petrova gora je idealna lokacija za to jer je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj. Ujedno je jedan od samo 15 takvih parkova u Europi!

I ovoga puta pripremite luftiće, ali i dekice i mekane jastuke, kokice i dovoljno tekućine te doživite posebno filmsko, astronomsko i povijesno iskustvo u istoj večeri, poručuju organizatori.

Organizacija ove manifestacije ne bi bila moguća bez pokrovitelja kojima se KinoklubKarlovac i ovim putem zahvaljuje, a to su, uz generalnog pokrovitelja Karlovačko HEINEKENA Hrvatske, ove godine Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica Grada Karlovca, Grad Ozalj, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije, Turistička zajednica Duge Rese, Savjet mladih grada Ogulina i Turbing d.o.o.

Kinoklub zahvaljuje i svim ostalim organizacijama i pojedincima koji pomažu u provedbi ove manifestacije, a valja napomenuti da je za posjetitelje sav program besplatan. (rb)

foto: Matija Purgar

Autor: Renata Benković