Prvi Karlovački

“Riječno kino” devetu godinu zaredom na karlovačkim rijekama – potražite mjesto na svom luftiću

08.07.2019

Mozaik

Otvaranje sezone uz dokumentarac „IKEA for YU“ naše karlovčanke Marije Ratković Vidaković, dugo očekivana ”igrana” verzija „Kralja lavova“ i još mnogo toga ovoga ljeta u Karlovcu, Duga Resi, Ozlju, Slunju, Kamanju i Petrovoj Gori

Taman kad „utihne“ proslava za 440. rođendan grada Karlovca, diže se jedno drugo platno – ono filmsko i to u najljepšem mogućem ambijentu, uz karlovačke rijeke. “Riječno kino uz Karlovačko” i “Riječno kino za djecu” – ovaj dva u jedan paket nezaobilazni je dio karlovačkog ljeta već devetu godinu zaredom. Organizator, Kinoklub Karlovac, omogućit će publici da uživa tijekom četiri filmska tjedna, od 14. srpnja do 11. kolovoza, na čak sedam različitih lokacija, u Karlovcu, Duga Resi, Ozlju, Slunju, Kamanju i Petrovoj gori.

Sve počinje upravo ovu nedjelju na Foginovom kupalištu karlovačkom premijerom dokumentarca „IKEA for YU“, Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić. Nakon Sarajeva, Leipziga, Dhake, Meride, Kathmandua, Zagreba, Pariza, Tirane, Moskve, Rijeke i Splita ovaj film napokon se vraća tamo odakle je metaforički i započeo svoj put, u Karlovac.

– Tridesetogodišnjinja redateljica, koju su obilježile real-socijalističke vrijednosti i ideali roditelja, baka i djedova  mora se nositi s paradoksalnim naslijeđem koje baš i nema previše veze s njezinim stvarnim životom u Hrvatskoj danas. Marija zna da ne želi isti teret prenijeti na sina, a da bi u tome uspjela mora krenuti prvo od sebe i iz sebe. Sniman nekoliko godina, dokumentarac “IKEA for YU” svjedoči o Marijinom putovanju kako u obiteljsku, tako i svoju vlastitu prošlost, one najinitmnije i duboko ”zakukuljene” trenutke. No ovaj film svjedoči i o Marijinom putovanju daleko od Hrvatske, dio je iz kritike njemačkog novinara Lukasa Sterna koja je pogodila u srž.

Nakon projekcije, publici će se predstaviti i ekipa filma predvođena Marijom.

– Jako se veselim karlovačkoj projekciji, no istovremeno možda imam i najveću tremu do sada – to je grad u kojem sam odrasla i kojeg, na ovaj ili na onaj način, nosim svuda sa sobom. Jednako tako, predivno mi se vratiti na “Riječno kino”. Moj luftić za projekciju me već čeka spreman, napisala nam je Marija.

Osim ovom dokumentarcu karlovačka publika zasigurno se veseli još jednom domaćem uratku koji će se u sljedećih nekoliko tjedana naći na platnu Riječno kina uz Karlovačko. Radi se o uspješnici Eduarda Galića,„Za ona dobra stara vremena“ u kojoj je jednu od glavnih uloga ostvario upravo naš karlovčanin Karlo Mrkša. Priča je to o kvartovskim dečkima, generaciji koja izgubljeno luta u društvu zahvaćenom kapitalističkom tranzicijom tražeći svoje mjesto, brkajući moralne vrijednosti i suočavajući se s nikad aktualnijim,”ostati ili otići?”. Film krasi sjajna glumačka postava, režija i autentični žargon kojeg prate hitovi Prljavaca i grupe Film, indirektno dajući gledatelju dodatni materijal za razmišljanje.

U okviru “Riječnog kina za djecu” najmlađu publiku zasigurno će najviše razveseliti “igrana” verzija legendarnog Disneyevog animiranog filma „Kralj lavova“, koji na obalu Korane i tik uz drveni most, stiže 26. srpnja. Priča o odrastanju i sazrijevanju lavića Simbe prvi put će se naći na karlovačkom velikom platnu upravo u okviru “Riječnog kina za djecu”.

– Ovo je samo dijelić programa koji očekuje našu publiku diljem županije. Kao i lani, i ove godine sezonu zatvaramo na Petrovoj gori ispod najljepšeg zvjezdanog neba. Više detalja o tome, kao i cjeloviti program “Riječnog kina uz Karlovačko” i “Riječnog kina za djecu” objavljujemo uskoro, zaključila je Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac.

Oba programa podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica Grada Karlovca, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Turbing d.o.o. dok je generalni pokrovitelj “Riječnog kina uz Karlovačko”, upravo Karlovačko.

Organizatori pozivaju sve građane u Karlovac na Foginovo kupalište u nedjelju, 14. srpnja u 21:30. (ls)