Prvi Karlovački

Ribički vikend na Šumbaru

24.08.2019

Vijesti

Udica, crvi, prihrana i ribe danas su se mogli vidjeti na Šumbaru na 13. Maloj školi ribolova, koja od petka do nedjelje karlovačke mališane poučava svim zanimljivostima ribolova.

-Ovo je 13. Mala škola ribolova koja se organizira svake godine krajem osmog mjeseca. Djeca prije nego što završe praznike dolaze ovdje na Malu školu ribolova koju organizira Klub športskih ribolovaca “Korana” Karlovac. Nama je veselje što možemo ovo organizirati, zato što iz te djece jednoga dana izađu pravi sportaši u lovu riba. Djeci i roditeljima je to interesantno, ovdje su u prirodi, hvataju ribe, druže se, zabavljaju, natječaju, a najbitnije je što se educiraju, ne samo kako loviti ribu nego i kako se odnositi prema prirodi uz naše rijeke i jezera, istaknuo je predsjednik Kluba športskih ribolovaca “Korana” Željko Capan.

Škola ribolova počela je u petak kada su se polaznici stekli osnovno znanje o ribolovu, danas je na repertoaru praktično znanje, a sutra mališane očekuje natjecanje.

-Danas djeca imaju edukaciju kako se udicu vežu i stavljaju mamci, odnosno danas imaju vježbanje, a sutra od 8 sati počinju prijave za natjecanje koje slijedi odmah nakon. Trenutno imamo 63 djece, a sutra će ih doći više. Što se tiče nagrada, pehare imamo za najmanjeg člana Male škole ribolova, znači za najmanju uhvaćenu ribu, za najveću uhvaćenu ribu. Za prvo ekipno mjesto nagrada je zlatni pehar, za drugo srebrni te pehar za treće mjesto, djevojčice se isto natječu, one će dobivati medalje, kazao nam je voditelj Male škole ribolova Dario Čavlović.

Cilj je da djeca vide, probaju i nauče kakav je ribolov sport, kako se on “igra” na svom terenu, kako se priprema hrana i slaže pribor. Škola ribolova otvorena je za djecu svih uzrasta, najmlađi član ima četiri godine, a najstariji 15 godine. Svoja iskustva s nama su podijelili maleni ribiči.

Dobro mi je, već sam ulovio jednu ribu, lijepo je, zabavljam se s drugima, a danas ću ovdje i prespavati. Za Školu ribolova sam čuo kada nam je učiteljica dana letak preko ljeta. pročitao sam da ima i za ribolov i prijavio sam se, tada sam se i natjecao i osvojio treće mjesto. Nakon toga sam i krenuo u ribolov, djed mi je dao sav pribor koji mi je potreban, rekao nam je polaznik škole Josip Matejić.

Dolazim iz Duga Rese, a na Školu ribolova dolazim svake godine, super je ovdje, zabavljamo se, družimo i hvatamo ribe, rekao je Antonio Mihalić.

Na ribolov sam se odlučio jer mi se tata isto bavi ribolovom, upecao sam nekoliko riba. Lijepo mi je na Šumbaru i pozivam svoje prijatelje da dođu, rekao je Fran Kuri. (ma)

foto: i.č.