Što se tiče ove godine, planirani radovi moraju većinom završiti do 15. rujna kad je službeni početak pripravnosti za sezonu grijanja.

Revitalizacija vrelovodne mreže: Do početka nove sezone grijanja zamjena sedam kilometara vrelovoda

VIŠE IZ RUBRIKE

  Projekt revitalizacije vrelovodne mreže u Karlovcu trenutačno je jedan od najvećih gradskih projekata, uz naravno Aglomeraciju Karlovac – Duga Resa. Nositelj projekta zamjene vrelovodne mreže je Gradska toplana, a treba istaknuti da projekt ne obuhvaća samo vrelovod nego i obnovu pogona distribucije, dakle dio postrojenja u samoj Gradskoj toplani, konkretno crpke koje tjeraju vodu po gradu, a obuhvaća i kraj mreže, odnosno podstanice po zgradama.

  -Najvidljiviji i najvrjedniji dio projekta je zamjena samih cijevi. Podsjetit ću da mijenjamo tri četvrtine svih postojećih cijevi, odnosno 74 posto. Nove cijevi imaju bolji stupanj izolacije, a dio ih je dvostrukog cijevnog sustava, istaknuo je direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar gostujući u emisiji Aktualno na Prvom karlovačkom.

  Zbog starosti postojećeg vrelovoda godinama su se u sezoni grijanja javljali problemi s pucanjem cijevi i kvarovima. Kroz ITU mehanizam osigurana su sredstva za sufinanciranje ovog za grad važnog projekta, osobito za korisnike Gradske toplane. Klobučar se dotaknuo i starosti gradskog vrelovoda.

  -Cijevi su prosječno stare 35 godina. No, primjerice u Sarajevskoj ulici koji je najstariji dio, ima još djelomično cijevi starijih od 50 godina, dakle od kad je krenulo grijanje 1968. godine. Ostale cijevi datiraju kako je napredovala gradnja, dakle najviše tamo iz osamdesetih godina, neke su dakle i nešto mlađe, ali može se reći da su cijevi prosječno stare 35 godina. Naravno mijenjale su se tamo gdje su bile toliko loše da se određena dionica morala zamijeniti. No, toga u većem obimu nije bilo. Možda najveća recentnija zamjena koje se građani sjećaju je bila 2017. godine u Meštrovićevoj ulici.

  Radove izvode vanjski izvođači i podijeljeni su u dvije grupe, jedna radi od Rakovca, dakle od Ulice Izidora Kršnjavoga prema toplani, dakle Tuškanovom i sad su kod zgrade Euroherca, doći će uskoro na red i Autobusni kolodvor. Druga grupa izvođača kreće iz Ulice Bartola Kašića, otprilike od Crvenog križa; također po Grabriku se može vidjeti dosta iskopa, u Hebrangovoj i u Ulici Luščić, kazao je Klobučar.

  Problema, kaže direktor Gradske toplane, ima kao i na svakom gradilištu.

  - Na sva tri elementa projekta; na zamjeni cijevi, u ovom dijelu zamjene distribucije i u podstanicama oprema dosta kasni zbog svih ovih globalnih poremećaja. Međutim, još uvijek smo u rokovima jer imamo i ovu i slijedeću godinu. Ove godine se planira, prema zadnjim revidiranim prognozama, zamijeniti oko sedam od ukupno 15,7 kilometara cijevi i u potpunosti se planira odraditi ovaj dio u dijelu distribucije i u podstanicama.

  Na ritam radova utječe i činjenica da nakon polaganja cijevi za distribuciju tople vode provode i testiranja prije nego se krene sa zatrpavanjem.

  -Zato je i Rakovac još dobrim dijelom raskopan, jer se čeka tlačna proba. Da pojasnim, ispituju se spojevi nakon zavarivanja na propuste i tek kad se jedan veći dio mreže u potpunosti složi onda se,  da kažemo stručno, „tlači“ i onda se vidi „suzi“ li negdje. Evo, opet jedan nježni stručni pojam. Ako je sve u redu onda se pristupa izoliranju i zatvaranju iskopa. Dodao bih još da se ne radi samo tlačna proba, nego i radiografsko ispitivanje, odnosno rendgensko snimanje. Dakle ima više metoda kontrole, pojasnio je Hrvoje Klobučar.

  Što se tiče ove godine, planirani radovi moraju većinom završiti do 15. rujna kad je službeni početak pripravnosti za sezonu grijanja.

  -Radit će se vjerojatno i u samoj sezoni grijanja na onim malobrojnim dionicama koje nisu integralni dio mreže, nego su to novi dijelovi mreže ili izmješteni dijelovi. Sustav će, bez obzira na to, raditi jer imamo novi spojni vod Rakovac -Grabrik i s njim ćemo dobiti tzv. prsten. Dakle ukoliko imamo problema recimo u Grabriku i ako dođe do puknuća prije nego što voda dođe do Grabrika, moći ćemo zatvoriti taj dio i s druge strane ćemo, od strane Rakovca, napajati Grabrik. Ta novost će nam biti bitna za kvalitetu opskrbe. Kad se taj novi dio spoja Rakovac-Grabrik iskopa i postave cijevi, u nekom času kad završi sezona grijanja spojit će se na postojeći vrelovod.

  Obično kod svih većih građevinskih zahvata na infrastrukturi nastanu i problemi za koje građani ponekad imaju, a ponekad i nemaju strpljenja.

  -Najnormalnije kod ovakvih projekata da, usprkos kompletnoj pripremi, bager jednostavno odnese komad vodovodne cijevi ili kabla električne mreže, no i Vodovod i Elektra to brzo rješavaju. Ovo je grad i infrastruktura je vrlo gusta, to su vodovodna i kanalizacijska mreža, toplovodna, plinska, elektro mreža, telekomunikacijska mreža… No, postoje podloge za svu tu infrastrukturu koja se prije početka radova nastoji još preciznije locirati. Bilo je svega nekoliko takvih, rekao bih incidenata i stvarno brzo riješenih. Zapravo nismo imali puno primjedbi, svega par vezanih za parkirališta. Nastojimo biti otvoreni prema građanima i može nas se dobiti putem telefona namijenjenog posebno samo za to, istaknuo je još Klobučar.

  Foto: Dinko Neskusil